Přilití hořlaviny do ohně skončilo pro muže vážným popálením obličeje

Vážným zraněním obličeje skončilo přilití hořlaviny pro muže z Aše. Poranění byla vážná a musel ho do nemocnice transportovat vrtulník. Náhlé vzplanutí jej popálilo. Na místě zasahovali hasiči ze stanice Aš společně se záchrannou službou. hasiči-1a-malá-na-web

Oheň se nikam dál nerozšířil, nikdo další nebyl zraněný. Lékař záchranné služby na místě rozhodl o leteckém transportu popáleného muže, hasiči tak připravili na hřišti v Krásné prostor pro přistání vrtulníku.

„Hasiči velmi důrazně varují před přidáváním hořlavin do ohně. Zvláště hořlavé kapaliny mohou způsobit velmi rychlé vzplanutí uvolněných výparů. Toto vzplanutí pak často způsobí vážné popáleniny a rozšíření ohně i do okolí,“ uvedl mluvčí HZS Martin Kasal. „Zvlášť nebezpečná je kombinace benzínu s naftou či olejem, kdy tato směs nejen že snadno a rychle vzplane, ale části hořící směsi mohou ulpět na oblečení či pokožce a dál hořet,“ doplnil.

Stejné nebezpečí hrozí i při použití hořlavých látek během zatápění v kotli. Kromě uváděného vzplanutí s rizikem popálenin zde navíc hrozí i možnost poškození kotle i celého domu při náhlém uvolnění tlaků při vznícení výparů.

Foto: ilustrační