Národní třída duněla silnými motory strojů Goldwing

Jako každý rok, tak i letos se stala františkolázeňská Národní třída místem přehlídky motocyklů, a to ne ledajakých. Při své spanilé jízdě Chebskem si zde dala dostaveníčko bezmála stovka motorkářů na pěti desítkách silných strojů Honda Goldwing. Událost, která se konala v pátek (5.5) večer, si nenechali ujít nejen skalní milovníci motorek.  O tom, jaký byl pro účastníky připraven program a kdo se takového srazu může zúčastnit, si Živé Chebsko povídalo s organizátorem akce, Martinem Zábojem.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3020662Národní třída duněla silnými motory strojů Goldwing

Po kolikáté se letos uskutečnilo setkání milovníků rychlých strojů?

Letos se uskutečnil již 14. ročník srazu motocyklů značky Honda Goldwing, GoldWing  Spa Triangle Treffen – Resort Stein.  Ve skutečnosti to byl 13. sraz, ale protože mnoho bikerů, zvláště zahraničních, je trochu pověrčivých, 13. sraz se vypouští a pokračuje se srazem 14. Setkání se konalo jako tradičně druhý týden v květnu. Z původní akce několika přátel na začátku sezóny pod názvem První tankování se stalo setkání mezinárodního významu. V letošním roce se zúčastnili GoldWing Bikers z Německa, Švýcarska, Itálie, Dánska, Belgie, Polska,  USA a samozřejmě i čeští GoldWingers, kteří však byli v menšině. Důvod setkání je zcela prozaický – lidé, kteří se po celý rok potkávají na silnicích celé Evropy i USA a stali se z nich postupem let osobní přátelé, se chtějí setkat koncentrovaně, společně, povykládat si, předat si zkušenosti, doporučit si navzájem nově objevené zážitkové trasy, nechat požehnat sobě i svým strojům a navzájem si popřát hodně krásných kilometrů i mil.

 Jaký program čekal na účastníky každoročního setkání?

Jako každý rok byl pro účastníky připraven zajímavý program a vyjížďky. V pátek to byla prohlídka Becherovky v Karlových Varech, se známým motem „13. pramen“. Všichni zahraniční účastníci se hned ptali, zda je v Karlových Varech je ještě 14., 15., a další prameny a chtěli je navštívit. Z Karlových Varů se kolona krásných strojů vydala na Boží Dar via Měděnec. Na Božím Daru byl přípraven oběd v Apartmánech Stein a pak dále Krušnými horami do Klingenthalu, Kraslic a přes Luby do Chebu a Františkových Lázní. Sobotní program zahrnoval již tradiční mše v Maria Loreto spojené s žehnáním „Bikerům a Bikům“ a pak následovala cesta velmi zajímavého automobilového muzea ve Fichtelbergu, které jsme si i prohlédli. Při obou trasách byly citlivě propojeny podhorské silnice na české straně se silničkami v Sasku a Bavorsku s množstvím zatáček. Hlavně v Německu s vynikajícím povrchem. Přesto, že se mohou GoldWingy zdát pro svou velikost neohrabanými dálničními stroji, jsou v zatáčkách doma a zatáčky jsou pro motorkáře tím pravým Hot Chilli Peppers. Odpolední program byl neméně zajímavý. Všichni přítomní se zúčastnili opekání buřtů, tradiční víkendové české zábavy. Skvělou chuť špekáčků, namnoze spálených, protože byli nedočkaví, s českou hořčicí a chlebem ocenili všichni. Vzhledem k převaze bikerů z německých zemí bylo slyšet hlavně „Es war lecker!“, ale i „It was delicious!“

Na srazu ujeli GoldWingy 530 kilometrů, to znamená, že někteří si za víkend i s cestou na sraz připsali 1 500 – 1 700 kilometrů. Je to více, než mnozí motorkáři na jiných strojích ujedou za rok!

O úspěchu srazu svědčí mimo jiné i to, že na příští termín srazu od 10. do 13. května 2018 je Hotel Stein již beznadějně vyprodán a to nebyli uspokojeni zdaleka všichni!

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3020662Národní třída duněla silnými motory strojů Goldwing

Kdo se akce může účastnit?

Sraz je pořádán hlavně pro motocykly GoldWind. Je však veden jako OPEN, takže se mohou zúčastnit motorkáři na libovolném stoji, protože stejně každý motorkář jednou skončí u GoldWingu. Na to stačí velmi jednoduchý vkus. Spokojit se pouze s tím nejlepším.

 Motocykly Honda GoldWing jsou velké silniční koráby s vynikajícími jízdními vlastnostmi, více než 400kg vážící stroje, určené pro velké cestování. Mají 6 válcové motory o objemu 1 832 ccm, resp. 112 cu in., a není nijak velký problém ujet i v evropských podmínkách 1 200 km za den a to i s přívěsným vozíkem, se kterým mnozí své GoldWingy spojují do soupravy.

Za úspěch akce přináleží poděkováni městu Františkovy Lázně, společnosti Lázně Františkovy Lázně a.s.,  městu Boží Dar, Římskokatolické farnosti Cheb a vedení a personálu Hotelu Stein i skvělé kuchyni, což zásadní měrou přispělo k absolutní spokojenosti všech účastníků!