J.S.: Inspiruje mne vše, co s sebou život nese

Balzám na duše bláznů je název výstavy malíře s uměleckým jménem J. S., kterou mohou návštěvníci zhlédnout ve františkolázeňském muzeu až do konce května. V expozici na návštěvníky čekají poetické a iluzorní obrazy na reálných základech. O tom, jak se dostal výtvarník k malování, jaký má vztah k Františkovým Lázním, ale také třeba o tom, co ho v jeho tvorbě ovlivňuje, si Živé Chebsko s malířem povídalo.J.S.: Inspiruje mne vše, co s sebou život nese

Více fotografií z výstavy zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3003923

Jaký máte vztah k Františkovým Lázním?

Vaše město mne okouzlilo úžasnou klasicistní architekturou na každém kroku, nádhernou přírodou vůkol a duchem osvícenství, kterého zde silně vnímám. Už jsem domluven se současným panem ředitelem Šamatou, že mne provede po zdejších cyklostezkách a ukáže mi pamětihodnosti, které jsem doposud nestačil navštívit.

Po kolikáté vystavujete ve Františkových Lázních? 

Do Františkových Lázní jsem si ještě v roce 2007 jel prohlédnout výstavní prostory do staré budovy – moc mne potěšilo, že se tehdy muzeum přestěhovalo do výrazně světlejších a příjemnějších sálů. S tehdejším panem ředitelem Standou Mackem jsme si velmi porozuměli a společně provedli diváky vernisáží takřka kabaretním způsobem. Bohužel, vernisáž současné výstavy byla poznamenána jeho úmrtím, nicméně proběhla decentně ke spokojenosti hostí, paní kurátorky Michalákové i pracovníků muzea. Mezi výstavami proběhlo devět let, ve kterých jsem dokončil pár desítek nových obrazů, z nichž mnohé jsou v expozici vystaveny. Nyní zde vystavuji již podruhé a těším se, že v roce 2019 zde budu moci uspořádat vzpomínkovou výstavu tvorby mojí před dvaceti lety zvěčnělé manželky Nory B. Vláškové, jejíž rodina pocházela z tohoto kraje a sama k němu měla silné citové pouto.

Více fotografií z výstavy zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3003923J.S.: Inspiruje mne vše, co s sebou život nese

Co mohou návštěvníci na výstavě vidět?

Vystavuji kromě tisků na papíru i kombinované techniky na plátně, kterých je na výstavě většina. Díky této technice se mohu vracet ke svým oblíbeným motivům a uvádět je novým způsobem s mnohdy překvapivými souvislostmi.

Jak jste se dostal k malování?

Měl jsem to štěstí, že mne v osmnácti letech vyloučili ze studia na střední škole, a na učilišti, kam jsem poté přešel, mne neoficiálně požádali (střídal se tam týden praktické výuky s týdnem ve škole), abych si místo školy našel jiný program a přišel si až pro vysvědčení. Náhoda mne přivedla do Národní galerie, kde jsem většinu těch volných týdnů strávil a zapálil se tak pro výtvarné umění.

Kde čerpáte inspiraci? Co Vás při malování ovlivňuje?

Inspiruje mne vše, co s sebou život nese – tedy vizuální krásy architektury, lidského těla a přírody vůbec. Ale i mezilidská komunikace, úřední šiml, filozofické otázky a hledání odpovědí.

Je výstava prodejní?

Ano, výstava je prodejní. Kdo by se však nestačil rozhodnout pro některý z obrazů během výstavy, může navštívit webové stránky www.jsnbv.cz a vybrat si tam.
„Balzám na duše bláznů.“  – text k výstavě v Městském muzeu.

Vítejte na výstavě. Vy, kteří jste blázni i vy, kteří nejste. Já sám blázen jsem. Mám na to úřední doklad. Modrou knížku od majorů a plukovníků minulého režimu. Obrazy maluji tak, že do nich vstupuji a po dobu práce v nich pobývám. Byl bych tudíž opravdu blázen, kdybych je utvářel tak, aby mi v nich nebylo příjemně. Ač jinak jsem vcelku otužilý, má duše je choulostivá, a tak to musí být hotový balzám. Ten balzám tímto nabízím i Vám – jeho účinek může být přímo úměrný době, na kterou Vás dokáže upoutat či kterou si budete moct dovolit v něm strávit. Sám jsem strávil v těchto obrazech značnou část svého života, takže je má duše v pohodě a nabalzamovaná, jen ji uložit do mauzolea.

 A co vy, kteří si myslíte, že blázni nejste? Necinkali jste kdysi klíči, abyste pomohli změnit svět k lepšímu? Nepomáhali jste nezištně tu a tam, či kde se dalo, nejen abyste se odlišili od těch, s nimiž jste nesouhlasili? Nikdy jste nepocítili živelnou chuť ukázat větrným mlýnům zač je toho loket? Nebo jste naopak nahromadili statky a zjistili, že nejste o moc šťastnější než dřív? Opravdu si myslíte, že diagnózu „blázen“ vám může vystavit jenom odborný lékař? A navštívili jste jej?

Gratuluji vám k návštěvě lázní. Sem se nejezdí spěchat, alébrž zpravidla užít si na čas volnějšího tempa života, který nás jako řeka unáší do moře. Velký díl svých každodenních starostí jste nechali doma. Ale mozek nezná odpočinu – dejte mu volno, a on si začne přemítat o životě, vzpomínat, hodnotit, přehodnocovat. Nuže, aby vás vaše rozjímání nepohltilo úplně, nabízím vám jako záchranný kruh výstavu obrazů, kterými jsem prošel během posledních 35 let. Snad k pobavení, k pousmání, možná k zamyšlení. Těm, které moje obrazy nezaujmou, se omlouvám, ale takový je život – díky tomu, že nemáme stejný vkus, můžeme žít ve světě, který je nádherně různorodý.“

Děkuji Vám za návštěvu výstavy a váš čas – J.S.