Připravena je další prohlídka po stopách Heinricha Mattoniho

Další z komentovaných prohlídek vedoucích po stopách Heinricha Mattoniho je připravená pro všechny zájemce již na tuto neděli (7.5). Návštěvníci se vydají nejprve do obnovovaného areálu někdejších lázní, známých díky světově proslulé minerálce, a poté do Mattoni Muzea. Prohlídka vede po místech, kam v minulosti mířili hosté z celé Evropy. Příchozí budou moci zjistit, jak pokračují záchranné práce, dozvědí se zajímavosti z historie a budou moci obdivovat nápaditost i fortel spojený se stáčením minerálky.hotová-kyselka-1

Co zajímá návštěvníky nejvíce? „Letos pokračuje hlavně obnova Mattoniho vily, vily Vilemína a na pavilonu Ottova pramene. Jde hlavně o statické zabezpečení nosných konstrukcí, obnovu stropů a zajištění odvodnění,“ uvedl jeden z organizátorů Josef Šorfa. „Fasáda u bývalé budovy expedice a nakládky už je skoro jako nová, zbývají poslední úpravy,“ doplnil.

Nově začíná prohlídka u kina v Kyselce v neděli od 10 hodin, na parkovišti. Návštěvníci se tak mohou v úvodu prohlídky pomyslně přenést do Zlatého věku lázní, kdy si do Kyselky přijížděli užít lidé pohodu, pramenů a příjemných vycházek. To ostatně čeká na hosty v Kyselce i dnes, i když v areálu bývalých lázní zbývá ještě velká spousta práce.kyselka-prohlídky

Pokud někdo nestihne prohlídku v neděli 7. května, bude mít příležitost hned další neděli 14. května je připravena další prohlídka.

Lázně  Kyselka patřily kdysi k nejkrásnějším lázním nejen u nás, ale i v Evropě. Ke konci 19. století za Heinricha Mattoniho zažily lázně svoji největší slávu. Od konce druhé světové války začal jejich věhlas upadat. Svoji činnost lázně ukončily v roce 1992 a od té doby začaly chátrat. V dnešní době stále bojují o „život“.