Úzkokolejka svezla první stovky lidí

Jedinečnou příležitost se svézt na Muzejní úzkorozchodné trati Kateřina v Novém Drahově, nedaleko rezervace Soos, využily o víkendu stovky lidí. Právě o víkendu totiž dráha opět zahájila svůj provoz. V pořadí jde o již šestou sezónu, která si každým rokem získává větší oblibu. Za jeden den se vláčky sveze 300 až 400 pasažérů. Letošního zahájení sezóny se poprvé zúčastnily mažoretky ze ZUŠ Jindřicha Jindřicha v Chebu pod vedením paní Jaroslavy Havlíčkové a známý chebský kreslíř a ilustrátor Mirek Vostrý se svou ženou Blankou, kteří představili veřejnosti nového maskota dráhy Kateřina, žabku Katku. S tím je spojena také malá výstava kreseb manželů Vostrých, kterou si mohou návštěvníci dráhy prohlédnout v muzeuÚzkokolejka svezla první stovky lidí

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2982028

„Letošních novinek na dráze je hned několik,“ sdělil tiskový mluvčí Muzejní úzkorozchodné dráhy Josef Týma. „Žáci Integrované střední školy technicko – ekonomické (ISŠTE) ze Sokolova vyrobili pro naši úzkokolejku zbrusu nové kolejové šlapadlo, které bylo poprvé představeno veřejnosti a po zahájení se na něm mohou návštěvníci svézt na výhybně Rampa kousek za vlakovou zastávkou,“poznamenal Týma.

„Další kolejovou atrakcí je malá šlapací drezína našeho německého kolegy pana Kötnitze z Plavna. Jeho stroj není na našich kolejích poprvé a my jsme tomu rádi. Samozřejmě že i na něm se mohou cestující a hosté svézt a mít další zážitek z návštěvy na dráze Kateřina,“ podotkl Josef Týma.

Protože je o provoz na železnici velký zájem rozhodli se organizátoři rozšířit dny, kdy se bude na úzkorozchodné dráze jezdit. „Během letních měsíců budou vlaky na úzkorozchodné trati jezdit každý víkend. Doposud tomu bylo tak, že vlaky zde jezdily pouze jednou za dva týdny,“ sdělil Josef Týma. „Tímto krokem chceme vyhovět všem, kteří mají zájem se na trati svézt,“ dodal.

A jak se celý rok museli organizátoři o koleje starat? „Kromě běžné údržby, jako je odstranění trávy a dalších rostlin, jsme museli před zahájením opravit i jednu z výhybek na trati, která byla již značně poničená. Takže je přeprava osob bezpečnější,“ dodal Josef Týma.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2982028Úzkokolejka svezla první stovky lidí