V Mariánských Lázních se bude vítat ptačí zpěv

Více o životě ptačích sousedů se mohou dozvědět zájemci na akci s názvem Vítání ptačího zpěvu v Mariánských Lázních. Ta se uskuteční v neděli 1. května od 8 hodin na kolonádě u Ferdinandova pramene. Akci povede ornitolog Správy CHKO Slavkovský les RNDr. Pavel Jaška.Pták Dlask tlustozobý. Foto P. Korelus

Přírodovědná vycházka je zaměřená na poznávání ptačích hlasů a návštěvníci se mohou dozvědět mnoho o životě našich ptačích sousedů. Uvidí ukázku odchytu ptáků do sítí, které si budou moci prohlédnout zblízka a vypustit si je přímo z ruky.

„Když budeme mít štěstí, polapíme třeba jednoho z našich nejmenších pěvců králíčka obecného,“ říká průvodce Pavel Jaška. „Tento drobounký velmi pohyblivý ptáček, dekorativně zbarvený s typicky živě oranžovou čepičkou na hlavě, ač poměrně běžný v našem parku, je těžko zachytitelný pohledem v korunách stromů, zato ho určitě nepřeslechnete. Možná si budeme moci prohlédnout zblízka i budníčka menšího, zcela nenápadného malého zeleného pěvce, jehož jednotvárný hlas lze slyšet téměř po celý rok. Mohli bychom chytit také střízlíka obecného, který je sice velký jen zhruba jako vlašský ořech. Je to však velice čilý, neposedný ptáček a na svou velikost neobyčejně hlučný. Přiďte a uvidíte, jaké bohaté druhové spektrum ukrývají mariánskolázeňské parky. Dalekohled a dobrá nálada jsou vítány.”