Pro účast ve finále Juniorského maratonu si doběhli gymnazisté z Chebu a Sokolova

V pravé poledne odstartovalo v Karlových varech semifinálové kolo jednadvacátého ročníku Juniorského maratonu. V jarním, byť poněkud větrném počasí bojovalo v centru města ve Smetanových sadech o účast v celostátním finále 16 desetičlenných týmů. Na trati dlouhé 42,195 kilometrů uspěli gymnazisté.běh k. vary

S maratonskou vzdáleností se vyběhly vypořádat týmy složené z deseti studentů středních škol, přičemž v každém týmu musely být minimálně tři slečny. Na každého středoškoláka tak čekalo 4,2 kilometrů běhu a pro obhajobu vítězství si doběhl tým Gymnázia Cheb (2:45:09). O další příčky se tvrdě bojovalo, druhý a třetí tým nakonec v cíli dělila pouhá čtvrt minuta. Stříbrnou příčku nakonec obsadilo Gymnázium Sokolov (2:48:31), bronzovou Gymnázium Ostrov (2:49:13).

Ceny předával primátor Karlových Varů Petr Kulhánek a hokejisté HC Energie Karlovy Vary. Město i kraj navíc věnovali ceny nejlepším týmům.

„V rámci doprovodného programu se studenti mohli potkat z hokejisty z klubu HC Energie Karlovy Vary, konkrétně s útočníkem Tomášem Rohanem, obráncem Janem Tomečkem a kondičním specialistou klubu Vojtěchem Šíkem. Ani letos nechyběla soutěž o ceny s Europe Direct nebo stánek Vysoké školy finanční a správní,“ uvedl Bojan Nanković z organizačního týmu RunCzech..

Dva nejrychlejší týmy se zároveň kvalifikovaly do květnového finále na Volkswagen Maratonu Praha, kde budou v neděli 7. května startovat po boku nejlepších světových vytrvalců. Finalisté mají od organizátorů hrazenou dopravu do Prahy a zpět a ubytování ze soboty na neděli. Kromě zážitku ze závodu jsou pro všechny připraveny účastnická trička a v cíli medaile. Ti nejlepší obdrží ceny, které jsou předávány v rámci slavnostního vyhlašování
a jedni vylosovaní šťastlivci se navíc mohou těšit na zájezd do Bruselu.

Juniorský maraton je neziskový projekt pořadatelů RunCzech běžecké ligy a největší běžecký závod pro studenty středních škol v celé České republice. Třináct semifinálových kol v třinácti krajských městech na startovní čáru přivede stovky středoškoláků z celé země.

Více informací a kompletní výsledky naleznete na www.runczech.com/jmc.