Jak vylepšit Františkovy Lázně? Různá řešení nabídne Vize 2020

Před nedávnem se na františkolázeňské radnici sešli odborníci a jednali o možnosti rozvoje města. Prioritou je zkvalitnění života místních obyvatel. Na pořadu byla také udržitelnost a rozvoj lázeňství a cestovního ruchu. Se závěrem by se měla veřejnost seznámit v červnu, a to na prezentaci nejen studentských prací s názvem VIZE 2020. Následná realizace pak má být postupná a jednoznačně v souladu s nominací Františkových Lázní na seznam UNESCO.františkovy Lázně 1 ma web

Architekt Boris Redčenkov, architektka a odbornice na zeleň a parky Štěpánka Šmídová, historici Lubomír Zeman a Štěpán Odstrčil, a odborník na balneologii a lázeňství i specialisté na městské technologie. Ti všichni vyhodnocovali stav města a jeho možný rozvoj. „Vyhodnocení potenciálu města a strategii jeho dalšího rozvoje v uceleném materiálu představíme 16. června veřejnosti k připomínkování. Byli bychom rádi, kdyby město fungovalo jako kompaktní celek, kde se dobře žije obyvatelům i jej rádi navštěvují turisté,“ uvedl starosta Františkových Lázní Jan Kuchař. „Zároveň s těmito odborníky pracuje i tým mladých lidí, kteří představí i možné vize pro naše město. Musím uznat, že spousta věcí je velmi zajímavá a určitě by stálo za to zvážit jejich možnou realizaci,“ doplnil.

Ve Františkových Lázních vznikaly veškeré parky uměle a s myšlenkou, která je naprosto výjimečná. Místní zeleň je tak svým složením srovnatelná pouze s několika málo městy na světě. Původně vysázené březové porosty jsou vhodnější než nově vysázené smrky. „To je jeden z důvodů, proč jsme se začali koncepčně věnovat parkům, jako jsou například Wiedermanovy sady na Zátiší, městské sady, ale zejména lesoparku Amerika, kde bychom chtěli alespoň z části navrátit tuto výjimečnost,“ řekl starosta. Práce již částečně začaly a první výsledky by mohly být vidět již v letošním roce. Lesopark Amerika by měl být přitažlivý nejen pro turisty, ale stal by se zároveň místem pro odpočinek a relaxaci.

Mluvilo se také o veřejném osvětlení. „Měli bychom zájem přejít na ekonomicky úsporné a chytré veřejné osvětlení s použitím moderních technologií. Staré, klasické žárovky by mělo nahradit úspornější LED osvětlení. Obyvatelé ani návštěvníci se nemusejí obávat o oblíbené bílé historické lampy v centru města. Ty zůstanou, změní se pouze zdroj světla. Kompletně vyměněná svítidla by měla být v parcích. „Trendem současné doby je snižování nákladů na provoz osvětlení. Neméně důležité je však snížení světelného smogu ve městě. Zároveň může být veřejné osvětlení nositelem technologií pro zvýšení bezpečnosti, jako např. bezpečnostních kamer radarů, ale také mobilního signálu pro návštěvníky, občany. „Na tyto věci cílíme a věřím, že v blízké době najdeme optimální řešení,“ doplnil starosta.