Upečte si pórkový koláč. Jeho chuť si vás získá

Koláče nemusí být vždy jen sladké. Výborně chutnají také slané variace na francouzský způsob. Hodí se jako lehká večeře nebo třeba pohoštění pro návštěvu. Příprava nezabere moc času a výsledek stojí za to.IMG_0345 na web

Základem je listové těsto, které se pokryje náplní třeba z různých druhů zeleny. Výborné jsou kromě pórkové, špenátové, sýrové nebo cibulové.

Recept je na dvě menší koláčové formy.

Budeme potřebovat:

250 – 300 gramů listového těsta

2 větší pórky

3 vejce

1 cibule

½ hrnku smetany ke šlehání, může být i zakysaná

Kdo má rád, může přidat nastrouhaný sýr a šunku

Sůl

Muškátový oříšek

Pepř

Pórek nakrájíme na kolečka a dáme na zesklovatělou cibuli. Chvilku podusíme a necháme vychladnout. Přidáme na drobno nakrájenou šunku. Ochutíme solí, pepřem i muškátovým oříškem.Poté zalijeme vyšlehanými vejci, ke kterým přidáme smetanu a posypeme strouhaným sýrem. Listovým těstem vyložíme formu i okraje a vlijeme náplň. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme dozlatova přibližně 20 až 30 minut.