Koláče nemusí být vždy jen sladké. Výborně chutnají také slané variace na francouzský způsob. Hodí se jako lehká večeře nebo třeba pohoštění pro návštěvu. Příprava nezabere moc času a výsledek stojí za to.
Základem je listové těsto, které se pokryje náplní třeba z různých druhů zeleny. Výborné jsou kromě pórkové, špenátové, sýrové nebo cibulové.
Recept je na dvě menší koláčové formy.
Budeme potřebovat:
250 – 300 gramů listového těsta
2 větší pórky
3 vejce
1 cibule
½ hrnku smetany ke šlehání, může být i zakysaná
Kdo má rád, může přidat nastrouhaný sýr a šunku
Sůl
Muškátový oříšek
Pepř
Pórek nakrájíme na kolečka a dáme na zesklovatělou cibuli. Chvilku podusíme a necháme vychladnout. Přidáme na drobno nakrájenou šunku. Ochutíme solí, pepřem i muškátovým oříškem.Poté zalijeme vyšlehanými vejci, ke kterým přidáme smetanu a posypeme strouhaným sýrem. Listovým těstem vyložíme formu i okraje a vlijeme náplň. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme dozlatova přibližně 20 až 30 minut.