Organizátoři Bahňáku v zimě nezahálejí

V letošním roce se uskuteční již sedmý ročník oblíbeného překážkového závodu Bahňák. Jde o extrémní překážkový závod, který pořádá spolek ONeSA Sokolov pro širokou veřejnost od 8 let věku. Je to akce hlavně o zábavě, ale také o pomoci si navzájem. Do závodu zbývají bezmála ještě tři měsíce, ale organizátoři už mají plné ruce práce s přípravou letošního ročníku.Bahňák il

Foto: Archiv Živé Chebsko

Krvavá záda, Blátivá opice, Fénixovy tunely, Hadí hnízdo a třeba Antonínské jímky, to jsou názvy překážek, kterých na závodníky čeká jednatřicet. Trasa v délce 500 metrů pro děti, 1,5 kilometru pro dorost a čtyři kilometry pro dospělé jednotlivce a týmy. Spousta kaolínu, vody a všudypřítomného bahna, to je Bahňák, závod, který do Sokolova přiláká stovky odvážlivců, kteří poměřují svoje síly, navazují přátelství, ale hlavně se baví. Akce se koná v sokolovské části Jižní Lom v termínu od pátku 12. do sobotu  13. května 2017.

Pro bezmála tisícovku sportumilovných zájemců připravuje tým organizátorů akci prakticky od skončení předchozího ročníku. „Přípravy začaly už v září, jde především o administrativu, žádosti a povolení ke konání akce, nasmlouvání dodavatelů a další nezbytnosti,“ uvedl Jan Fedorko, jeden z organizátorů. Závodníky čeká letos několik novinek, ale většinu si nechávají pořadatelé jako překvapení až na den závodu. „Co můžeme zveřejnit již teď je, že připravujeme například rodinný závod, kdy si budou moci zazávodit rodiče s dětmi a užít si tak nezapomenutelný zážitek,“ doplnil Jan Fedorko. Letošní limit pro účast nastavili organizátoři na tisíc účastníků.

Foto: Archiv Živého Chebska – Část organizátorů závodu Bahňák v akci

Bahňák-prověřil-síly-sportovcůAmputářů (jak si sami tělesně postižení sportovci říkají) z NoFoot NoStress dorazilo pět a byla to jejich premiéra na Bahňáku,“ řekla Jana Třísková, spoluorganizátorka akce. Trasa, kterou amputáři absolvovali, měřila tři kilometry a její součástí bylo také přebrodění řeky. Všichni odjížděli spokojení s tím, že se na další ročník vrátí.

Závod si oblíbili nejen sportovci z regionu, ale sjíždějí se prakticky z celé republiky. „Většina závodníků se každoročně vrací, týmy bývají většinou ve velice podobném složení a za ty roky se s většinou závodníků známe již osobně. Podobně je to i s vítězi, kdy na stupních vítězů střídají často ty samé tváře,“ upřesnil Jan Fedorko.

A co poradit těm, kteří by chtěli závod absolvovat a třeba nemají odvahu? „Není se čeho bát, přijďte si závod užít. Neberte Bahňáka jen jako závod, ale zábavu na celý den,“ doplnil další z organizátorů Standa Tříska.

Registrace by měly být spuštěny v průběhu února.

Jak to vypadalo na Bahňáku v loňském roce se podívejte zde:

http://zivechebsko.cz/2016/05/09/bahnak-proveril-sily-sportovcu/nggallery/page/7