Ptačí chřipka se už objevila i v Chebu

Na několika místech Karlovarského kraje se objevila ptačí chřipka, a to i v Chebu. Pracovníci Státní veterinární správy navíc v kraji prověřují vzorek z jednoho malochovu.labuť na web

„V průběhu ledna byly šetřeny dva hlášené úhyny na území kraje, v obou případech byl výsledek vyšetření negativní. V současnosti je na vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha vzorek z jednoho malochovu z Karlovarského kraje. Výsledek vyšetření zatím není znám, měl by být k dispozici do zítřka,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Situace se ale u volně žijících ptáků v únoru změnila. Poprvé byl virus H5N8 potvrzený v Karlovarském kraji u labutě na hrázi nádrže Skalka. Další pak v na Ohři v Mlýnské ulici a v Karlových Varech. Kraj se tak přiřadil k ostatním regionům, kde byla nákaza objevena. U obou případů byla potvrzena ptačí chřipka subtypu H5. Veterináři čekají na potvrzení, zda se nejedná, o vysoce patogenní subtyp H5N8.

Jak dodal mluvčí Státní veterinární správy, aktuálně bylo na území České republiky potvrzeno 45 uhynulých volně žijících ptáků v 11 krajích, z toho pět bylo nalezeno na území Karlovarského kraje.

V regionu zatím nebylo zjištěno žádné ohnisko, které by se týkalo chovů.