Příprava františkolázeňského festivalu smíchu je v plném proudu

Druhý ročník Mezinárodního festivalu kresleného humoru (MFKH) se uskuteční sice až za půl roku, ale už teď mají organizátoři plné ruce práce s jeho přípravou. Hlavní třída se stejně jako v minulém roce na týden promění v jednu velkou galerii se stovkami kreslených vtipů. A už nyní je jasné, že do Františkových Lázní přijedou výtvarníci z celého světa. Letos se festival ponese v duchu témat „CK Rakousko-Uhersko“ a „Ochrana ohrožených zvířat“.Františkovy Lázně hostily Festival kresleného humoru

„Program z prvního ročníku se nám osvědčil. Přes celý týden bude Národní třídě probíhat výstava kreseb. Na pátek a sobotu pak bude připraven bohatý program,“ řekl starosta Františkových Lázní Jan Kuchař. Právě město Františkovy Lázně festival pořádá společně s humoristickým časopisem Tapír.

Festival se letos uskuteční v termínu od 10. do 15. července. „Z programu mohu již dnes prozradit, že se návštěvníci mohou těšit na Kroky Michala Davida, Bratři v tricku – moderní show, při níž je propojeno technicky náročné žonglování s pohybem a výrazem, bubenická show skupiny Tam Tam  Batucada a brazilskými tanečnicemi, skupina Žlutý pes a další,“ uvedl organizátor a výtvarník Mirek Vostrý z časopisu Tapír. Na své si přijdou také milovníci promenádních koncertů a pochodů mažoretek. „Letos jsme se rozhodli zapojit i děti ze základních škol a základních uměleckých škol, které se chystáme po pololetních prázdninách oslovit. Budeme chtít jejich kresby na téma „Veselý obrázek“. Naše odborná porota pak vybere ty nejlepší a jejich autoři budou odměněni,“ sdělil Mirek Vostrý. Ohlas mezi výtvarníky je kladný. Všichni už ví, co od MFKH čekat. „První ročník se opravdu vydařil, takže navázat na něj je veliký závazek. Dokonce se k nám také přidali autoři ze zemí, které se v minulém ročníku nezúčastnily. Jsou to například autoři z Číny, Indonesie, Makedonie, Íránu či Indie,“ doplnil výtvarník.Františkovy Lázně hostily Festival kresleného humoru

Organizátoři si přípravu festivalu vyzkoušeli poprvé loni. A jak to bylo složité? „Myšlenku zorganizovat Festival kresleného humoru přinesl pan Vostrý na konci předminulého léta. Bylo nejdříve potřeba „otestovat“ zájem mezi autory, zda je možné takový festival uspořádat,“ popsal Jan Kuchař. Na podzim předloňského roku bylo jasné, že zájem autorů je, a to nejen z naší republiky. „Tak se z myšlenky stala realita a my začali pracovat na historicky prvním ročníku Mezinárodního festivalu kresleného humoru,“ doplnil starosta. „Ohlasy byly pozitivní. Lidé se bavili jak u stojanů s kresbami, tak i při pátečním a sobotním kulturním programu. Co nás organizátory opravdu těší je, že jsme do Františkových Lázní tímto festivalem přinesli smích ve všech možných podobách. To byl pravý důvod, proč jsme se do organizace pustili,“ dodal. Smích přece léčí, a proto do lázní patří.

Sedmičlenná porota tak i letos vybere toho nejlepšího autora kresleného vtipu, který získá Zlatého tapíra. Šanci vyhrát některou z dalších cen mají i amatéři a děti. U tabulí najdou příchozí hlasovací lístky, kde budou moci označit tři vtipy, které jsou podle nich ty nejlepší. Vyplněný hlasovací lístek se vhodí do urny, která bude umístěná na Hlavní třídě, kolonádě v altánu. Hlasovat bude možné až do sobotního poledne.

Více fotografií z loňského festivalu zde:

https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/1818114Františkovy Lázně hostily Festival kresleného humoru