Potravinová banka Karlovarského kraje doposud přerozdělila sedmnáct tun jídla

Rok ostrého provozu má za sebou Potravinová banka Karlovarského kraje z.s. a tak se tedy nabízí drobné bilancování. Uplynulých dvanáct měsíců byly pro neziskovku s humanitárním posláním především ve znamení usilovné práce, o čemž svědčí i množství vydaných potravin. Těch ze svého skladu krajská potravinová banka doposud vydala více než 17 tun. Zásoby jídla i drogerie putovaly charitativním a neziskovým organizacím po celém Karlovarském kraji. Pomoc se dostala ke klientům azylových zařízení, nízkoprahových center, nocleháren nebo domů klidného stáří.potravinová sbírka 1

Foto: Potravinová sbírka v Chebu

„Největší nával ve skladu potravinové bance jsme měli pochopitelně před vánočními svátky, kdy jsme se takřka nezastavili. Také nyní, kdy zima trápí lidi bez domova, se na nás skoro každý den obracejí spolupracující organizace s požadavkem na odběr potravin, právě pro tuto cílovou skupinu. Značná poptávka je po masových konzervách, paštikách, uzeninách a základních potravinách, ze kterých se dá snadno připravit jídlo, nebo je konzumovat i přímo bez tepelné úpravy,“ prohlásil Milan Hloušek, ředitel Potravinové banky Karlovarského kraje z.s.

Díky Národní potravinové sbírce 2016 se podařilo sklad zaplnit sortimentem v celkovém objemu 9,6 tuny. „Momentální stav zásob se pohybuje kolem 4 tun potravin. Ačkoli máme poměrně široký výběr, neustále se snažíme shánět nové zdroje,“ uvedl Hloušek s tím, že pravidelným dodavatelem potravinové banky je i velký obchodní řetězec z Karlových Varů.potravinová sbírka 3

„Vedle toho nám potraviny zdarma poskytují i soukromé firmy. Majitel jednoho sokolovského obchodu nám daroval více jak 1,2 tuny uzenin a z výrobního podniku v Toužimi jsme obdrželi 3 palety sušeného mléka s vitamíny. Tento týden jsme pak z pražské potravinové banky dovezli auto plné sušenek pro děti,“ vyjmenoval Milan Hloušek, odkud se potravinové bance daří získávat potřebné zásoby.

A jaký sortiment je ve skladu aktuálně nejvíce nedostatkový? Jsou to jednoznačně polévky, hotová jídla a maso v konzervách, guláše, paštiky, rybičky, kompoty, med či marmelády.

„Dostatek naopak zatím máme těstovin, rýže, mléka a mouky,“ konkretizoval ředitel potravinové banky.

Cílem potravinové banky je získávat zdarma přebytky produkce zemědělského i potravinářského průmyslu nebo neprodejné, ale poživatelné potraviny. Kromě toho shromaždovat zboží při veřejných sbírkách potravin v supermarketech či ve školách.

Potravinovou banku Karlovarského kraje z.s. založily v roce 2015 charitativní a neziskové organizace s dlouhodobou působností v našem regionu – Farní charity, Armáda spásy a Pomoc v nouzi, o.p.s.