Horská služba přináší lavinovou aplikaci

Novou aplikaci do mobilního telefonu s informacemi o aktuální lavinové situaci v zadané lokalitě si nyní mohou lyžaři i turisté stáhnout na stránkách Horské služby.zima malá

Jednou z hlavních funkcí aplikace pro operační systémy mobilních telefonů iOS (Apple) a Android je snadné zjištění aktuální lavinové situace na našich horách. „Původně jí vyvinuli pro potřeby návštěvníků Alp Lawinenwarndienst Tirol a společnost First Line Solutions GmbH. Obrátili se i na nás, zda nechceme naše data exportovat do jejich systému. S tím jsme samozřejmě rádi souhlasili,“ uvedl k nové aplikaci Tomáš Plíva, člen Horské služby Krušné hory, který na české verzi spolupracoval.

„Naše údaje o aktuálním lavinovém nebezpečí každý den exportujeme k nim a aplikace pak s nimi dál pracuje. S kolegou Robertem Dlouhým z HS Krkonoše a členy lavinové komise HS ČR jsme pak aplikaci upravili tak, aby byla kompletně v českém jazyce,“ řekl Tomáš Plíva. Dodal, že aplikace je v současné době upravena pro celou Evropu, nejen Alpy a pohoří u nás.

SnowSafe funguje tak, že infomace o aktuální lavinové situaci z vámi zvoleného regionu se při prohlížení automaticky uloží v telefonu, takže je pak budete mít k dispozici i v místech bez datového signálu. Možné změny lavinové situace jsou ke stažení každé ráno. Aplikace mimo jiné umožňuje zasílat Horské službě vlastní poznatky přímo z terénu. Ty pak mohou sloužit při vyhodnocování vývoje lavinové situace.

Součásti aplikace jsou:

  • lavinová zpravodajství z oblastí značné části evropských pohoří
  • aktuální interaktivní mapa vyhlášených lavinových stupňů
  • základní informace o lavinově problematických situacích
  • jednoduchý sklonoměr

 

Česká verze aplikace je v tuto chvíli k dispozici pro telefony se systémem Android 5.0 a vyšší. Do konce února 2017 bude k dispozici český překlad i pro telefony s opreračním sytémem Apple.

Aplikace je volně ke stažení na adrese http://www.horskasluzba.cz/cz/aktualni-informace/informace-a-pravidla/aplikace-snowsafe