Jablečný koláč vás vrátí do dětství

Chuť a vůně klasického jablečného koláče mnohé přenese zpět do dětství. Příprava této dobroty nezabere mnoho času a výsledek stojí za to. Nejlépe chutná druhý den, kdy se krásně rozleží a stane se vláčným. Do koláče se přidává kysaná smetana, kdo ji nemá rád, nahradí jogurtem, ale postupně, podle hustoty těsta.IMG_0145 na stránky

Těsto:

500 gramů hladké mouky

100 gramů moučkového cukru, kdo má rád sladké, přidá stejné množství cukru

1 celé změklé máslo – nenahrazovat rostlinými tuky, koláč by přišel o část svojí vůně a chuti

2 vejce

1 prášek do pečiva

1 kysaná smetana nebo tučnější bílý jogurt

Špetka soli

Trošku vanilkového extraktu – nemusí být, nebo 1 vanilkový cukr

Strouhaná citronová kůra z bio citronu

Skořice

 Náplň:

Minimálně 1 kilogram jablek, nejlépe různých druhů. Sladké, kyselé, méně šťavnaté

Cukr podle chuti, ale pokud jsou jablka sladká, není nutný

Skořice

1 vanilkový cukr

 Postup:

Omytá a na hrubo nastrouhaná jablka dáme na chvilku s cukrem podusit. Když jsou měkká, odstavíme a necháme vychladnout a slijeme přebytečnou šťávu. Těsto připravíme smícháním všech surovin. Zpracujeme a necháme chvíli odpočinout. Poté jej rozdělíme na dvě části. První část těsta rozválíme na vymazaný plech a navrstvíme jablka. Přikryjeme druhou částí a propícháme. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě cca 180 – 190 °C po dobu přibližně 45 minut.