Přednost dostanou investice, na které by město mělo získat dotace

Přes 70 milionů korun mají pro letošek připraveny Mariánské Lázně na investice. Přednost tentokrát dostanou projekty, na které je možné získat dotaci. OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

„Jednou z největších investic pro letošní rok je rekonstrukce školních dílen v ZŠ Úšovice v hodnotě asi 11 milionů korun,“ sdělil starosta Petr Třešňák. „Pokud jde o ZŠ Úšovice, je škoda, že nedosáhneme na dotační titul, který by pokryl i přístavbu kapacitně nevyhovující družiny,” podotkl.

Rekonstrukce čeká i hráz rybníka Velký knížecí, která přijde na 5,3 milionu korun. „Pracovat se letos bude také například na chodníku od Černého mostu směrem na Voru, který je velmi důležitý z pohledu bezpečnosti,“ sdělil starosta. Zastupitelé dali zelenou i cyklostezce do Velké Hleďsebe a přípravě cyklostezky do Sklářů. Z pohledu dopravní bezpečnosti se bude radnice i nadále zabývat řešením křižovatky U kovárny,” uvedl. Město pro letošek počítá také s opravou historického domu Chopin, kde sídlí infocentrum a symfonický orchestr. Zde se počítá s částkou kolem 10 milionů korun. Na tři miliony korun pak vyjde nová rolba na zimní stadion a počítá se i s realizací  modernizace technologie v městském bazénu. I ta by měla vyjít na tři miliony.

„Snažíme se využívat maximum otevřených dotačních projektů. Velmi mne mrzí, že z nich nelze například plně pokrýt rekonstrukci veřejného osvětlení, které je na mnoha místech v havarijním stavu, ale budeme se pokoušet najít jiné možnosti a zdroje financování,“ doplnil starosta.

Rozpočet se upravoval do poslední chvíle, a to třeba ve prospěch Západočeského symfonického orchestru. Ten tak získal pro svůj provoz vyšší částku než v loňském roce.

„Je to sice samozřejmé, ale občas je dobré připomenout, že když se jedna položka navýší, musí se to mínusově projevit na jiné položce,” upozornil starosta s tím, že jen pro letošek by bylo třeba přes 200 milionů korun na všechny investice, které by radnice chtěla realizovat. „To je při rozpočtu 300 milionů korun nereálné. Registrujeme všechny požadavky na investice a opravy, po kterých občané volají, na uskutečnění části z nich ale bohužel musíme počkat,“ vysvětlil.

Podle rozpočtu jen úklid a opravy komunikací vyjdou městskou kasu na částku přes 25 milionů korun a například péče o veřejnou zeleň a parky na 14 milionů korun. K dalším položkám, které mají v rozpočtu své stále místo, patří také podpora kultury a sportu. „V poslední době se hlavně na sociálních sítích setkávám s názorem, že se ve městě nic neděje. To věc, která mě opravdu mrzí. Kulturní kalendář Mariánských Lázní čítá ročně okolo dvou tisíc akcí,” vyčíslil starosta Petr Třešňák s tím, že město navíc dotuje sport a kulturu formou fondů. „Celkem jde o částku 6,2 milionu korun. Žádat může každý občan. Pokud by tedy někomu nevyhovovala aktuální nabídka akcí, může nějakou sám uspořádat.”

Mimo uvedených 6,2 milionu korun půjde v letošním roce do sportu dalších rekordních 15 milionů korun, a to především na provoz městských sportovišť a do oprav a údržby, včetně běžeckých tratí. „Tak finančně vysoká podpora sportu nemá v historii Mariánských Lázní obdobu. Věřím, že to občané ocení a doufám, že nám z těchto let vyroste nějaký budoucí vrcholový sportovec, který bude naše město reprezentovat na světové úrovni,” dodal Petr Třešňák

S rozpočtem se zájemci mohli seznámit na úřední desce města a v současné době je zveřejněn na webových stránkách městahttp://www.muml.cz/.