Policisté radí nevyjíždět. Silný vítr komplikuje dopravu v celém kraji

Policisté Karlovarského kraje doporučují řidičům nevyjíždět, pokud to není nezbytně nutné, a to vzhledem k velmi silnému větru, který zasáhl Karlovarský kraj. Na několika místech po celém kraji jsou uzavřeny silnice z důvodu popadaných stromů. Popadané stromy jsou v současné době např. na silnici z Kraslic na Sokolov, ve Staré Roli, na silnici z Bečova na Krásno, na výjezdu z Karlových Varů na Prahu a na dalších místech po celém kraji.Aktuálně vítr hasiči

V Horním Slavkově vítr uvolnil oplechování na panelovém domě, u Bochova zase převrátil vlek za nákladním vozidlem. Na silnici 1/21 z Trstenic na Drmoul silný vítr převrátil kamion a uzavřel tím průjezdnost komunikace. Zcela uzavřena je již od nočních hodin i silnice z Božího Daru na Klínovec, a to z důvodu nevhodných povětrnostních podmínek. Na silnicích vzhledem k aktuálnímu počasí došlo již k několika dopravním nehodám. Např. krátce před šestou hodinou ranní došlo na silnici D6 u Transmotelu ve směru ze Sokolova na Karlovy Vary k dopravní nehodě 1 nákladního vozidla a 2 osobních vozidel. Silnice tam byla na dvě hodiny uzavřena, přičemž objízdná byla přes čerpací stanici. Naštěstí zde nedošlo k žádnému zranění.

PREVENCE:

Doporučení ke zmírnění následků silného větru:
-Před příchodem větru zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.
-Nezdržovat se zejména v okolí starších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy), v blízkosti větších stromů a nechodit do
lesa. Je-li to možné, přečkat nejprudší nárazy větru v uzavřených prostorách.
-Při řízení auta jet maximálně opatrně a pomalu. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. To platí i pro prázdné nákladní auto. -Sledovat dopravní zpravodajství.

Doporučení ke zmírnění následků závějí:
-V postižených oblastech možnost vzniku kalamitní situace.
-Při cestování sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy.
-Při jízdě autem nezapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Je vhodné mít ve vozidle teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a občerstvení.
-Orientace a pohyb mohou být kvůli sněhu a větru obtížné a velmi nebezpečné.
-Na horách sledovat informace Horské služby (http://www.horskasluzba.cz) a dodržovat jejich pokyny.
-Jsou možné komplikace se zásobováním, zdravotnickými službami apod.
-Možnost výpadků elektrického proudu.
-Dávat pozor na možnost pádu drátů vysokého napětí. Pokud leží na zemi, nepřibližovat se k nim.
-Lze očekávat i vyvracení stromů.

Foto: Fb stránky HZS Karlovarského kraje