Hasiči během Vánoc zasahovali u bezmála dvaceti případů. Napilno měli také policisté

Hasiči od rána na Štědrý den až do odpoledne 26. prosince vyjížděli k celkem 17 případům. Z toho bylo pět požárů, čtyřikrát to byl výjezd k dopravním nehodám, dvakrát likvidovali uniklé látky a pětkrát pomáhali otevřít uzavřené prostory. Napilno měli také policisté.vánoce nehoda 1

Podle facebookových stránek hasičského záchranného sboru (HZS) Karlovarského kraje v Chebu hořelo vybavení na balkoně bytového domu, požár vznikl od vánočních svíček. V Kynšperku a Chodově hořel odpad v popelnici, v Plesné pak oblečení v kontejneru pro charitu. V Chebu v bývalých kasárnách hořel nahromaděný odpad. Několikrát hasiči zasahovali u dopravních nehod. Bouralo se u Aše, v Karlových Varech u golfu, v Plané a v Hazlově. Žádná z nehod si naštěstí nevyžádala vážné zranění. Vyjíždělo se také k likvidaci uniklých látek. Jednou to byl olej na vozovce a podruhé unikající plyn v domě. Hasiči také pomáhali otevřít uzavřené prostory, nejčastěji pro záchrannou službu. V Aši pak vyjížděli k hlášenému požáru, kdy se nakonec ukázalo, že se jedná o kouř z komína kotelny, jednalo se tak o planý poplach.
Štědrý den či Boží hod ve službě strávilo v Karlovarském kraji i 600 policistů. „Policisté obvodních oddělení střežili bezpečí občanů a jejich majetek, dopravní policisté dohlíželi nad bezpečností silničního provozu, kriminalisté řešili nápad trestné činnosti, policisté cizinecké policie prováděli kontroly na hraničních přechodech se SRN a operační důstojníci zajišťovali kontakt s veřejností a rychlost zásahů motorizovaných hlídek na volání občanů o pomoc,“ popsala policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

„Policisté zajišťovali o vánočních svátcích zvýšený výkon služby vzhledem k přijatému bezpečnostnímu opatření na základě událostí, které se staly před Vánocemi v zahraničí,“ doplnila mluvčí.

Zvýšený výskyt policistů mohli zaznamenat zákazníci obchodních center a návštěvníci vánočních trhů či kulturních akcí. „Fakt, že některé policejní hlídky byly vyzbrojeny dlouhými zbraněmi, by neměl být důvodem pro znepokojení, policisté jen musí být připraveni eliminovat jakéhokoliv pachatele, který by chtěl občany ohrozit,“ vysvětlila Kateřina Krejčí.

Na Štědrý den a Boží hod vyjely policejní hlídky ke 160 případům, z toho v 18 případech šlo o dopravní nehody. Celkem bylo spácháno 10 trestných činů, mezi nimi například několik vloupání do objektů, krádež peněženky v obchodě nebo poškození vozidel neznámým pachatelem.

„Během Vánoc se dokonce neznámý pachatel v noci 24. 12. na 25. 12. v Mariánských Lázních vloupal do kostela a odcizil odtud finanční hotovost,“ popsala mluvčí jeden z případů.

Foto: fb HZS Karlovarského kraje