Tradiční vánočka, kterou si oblíbíte

Vánoční svátky si mnozí nedokážou představit bez tradičního pečiva – kynuté vánočky. Ta má svým tvarem připomínat malého Ježíška zabaleného v peřince, je proto symbolem nového života a plodnosti. V rodinách se většinou recepty dědí z generace na generaci. Pro ty, kteří ještě nemají ten svůj návod na pečení, přinášíme recept, který jistě zařadíte do svých oblíbených receptů.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Recept na těsto:

500 gramů hladké mouky

1,5 dcl vlažného mléka

70 gramů cukru

35 gramů droždí

Lžíce oleje

100 gramů měkkého másla

Trochu rumu

Vanilkový cukr

Špetka soli

3 – 4 žloutky podle velikosti

Rozinky (den předem namočené v rumu)

Oloupané mandle

Kandované ovoce – nemusí být

Na potření 1 rozšlehaný žloutek

Z mléka, trošky mouky a cukru si uděláme kvásek, který necháme vzejít. Mezi tím do mísy prosejeme mouku, do které vmícháme cukr se špetkou soli, přidáme ostatní suroviny a těsto řádně zpracujeme. Necháme na teplém místě vykynout. Poté přeneseme na vál, těsto rozdělíme na osm dílů a začneme plést. První cop bude upletený ze čtyř dílů, druhý ze tří a ten poslední jen ze dvou. Opět necháme chvilku kynout a pomažeme vánočku žloutkem. Někdy se stane, že je hodně vysoká. Aby nesjížděla do strany, pomůžeme si několika špejlemi. Pak už dáme péct do vyhřáté trouby.

Tip na kvásek:

2 lžíce mléka

1 lžíce cukru

Kvasnice

Vymícháme do hladka a necháme kvásek vzejítOLYMPUS DIGITAL CAMERA