Do Chebu skauti přivezou Betlémské světlo. Svíčky a lucerny s sebou!

Betlémské světlo – symbol míru a přátelství skauti a skautky do Česka přivezou i tento rok už 10. prosince z Vídně, aby ho následující sobotu 17. prosince rozvezli do všech koutů republiky. A jako tradičně vlakem. V Chebu jej skauti veřejnosti nabídnou v sobotu 17. a neděli 18. prosince.a12366764_1191558360857753_590912155_n (1)

Plamínek putuje z Betléma do Vídně, kde ho rakouští skauti předají skautským delegacím z celé Evropy. Letos se tak stane  v sobotu 10. prosince v kostele syrské pravoslavné církve Mor Ephrem na náměstí Stefan-Fadinger-Platz. V pátek 16. prosince v 15 hodin světlo převezmou od skautů a skautek v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha zástupci církví, Prahy, Českého rozhlasu a další významné osobnosti. Den poté – v sobotu 17. prosince – se Betlémské světlo „rozjede“ vlaky do celé republiky.

V Chebu si můžete Betlémské světlo vyzvednout na nádraží 17. prosince od 15.30 do 16:00 a pak v kostele sv. Mikuláše 18. prosince od 11 hodin. „S každým rokem si pro Betlémské světlo přichází stále více lidí. Jsme rádi, že se akce našeho skautského oddílu staly pravidelným předvánočním setkáním,“ doplňuje za chebské skauty organizátor Jan Bednář

Betlémské světlo je symbolem míru, přátelství a klidu a jsem rád, že právě toto poselství mohou skautky a skauti každoročně o Vánocích přinášet lidem do jejich domovů,“ popisuje smysl akce Josef Výprachtický, starosta Junáka – českého skauta.

Betlémské světlo do Česka skauti přiváží již po osmadvacáté. Myšlenka vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do desítek zemí světa. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se jeho rozdávání stalo součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. Do tehdejšího Československa se Betlémské světlo dostalo až po pádu komunistické vlády a v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

Junák – český skaut je největší výchovnou organizací pro děti a mládež v Česku. Za posledních 10 let se počet skautek a skautů v zemi zvýšil ze 40 tisíc na 55 tisíc. Skauting vede k formování charakteru, přináší mladým lidem dobrodružství a partu kamarádů. Je největším hnutím mladých na světě – hlásí se k němu 50 milionů dětí a mladých lidí ve 216 zemích světa.

Foto: Archiv Junák – český skaut