V muzeu zavládne vánoční atmosféra

Tradiční Muzejní adventní trh je připravený již na tuto sobotu (26. listopadu). Organizátoři si pro návštěvníky připravili pestrý program, který začne v 10 a potrvá až do 17 hodin. Nebudou chybět ukázky a ochutnávky tradičních vánočních jídel, připravena bude také výtvarná dílna, kde si mohou zájemci vytvořit dekorační předměty. Své umění budou návštěvníkům předvádět například krajkářky. A ani letos nebude chybět pohádka, kterou do muzea přiveze Divadlo bez zákulisí ze Sokolova.

Ten letošní Muzejní adventní trh bude již osmnáctý. Pracovníci muzea se již teď těší na tradiční milé setkání s těmi, kteří se rádi nechávají okouzlit adventní atmosférou naplněnou vůní vanilky, skořice a jehličí, s těmi, kteří nechtějí podlehnout pouze maratónu předvánočního úklidu a nákupům. Těm všem patří srdečné pozvání do muzea. Po celý den bude pro ně ve všech prostorách připraven bohatý program. Na své si přijdou děti i dospělí.

Muzejní adventní trh bude znovu inspirací ke koupi mikulášských a vánočních drobností, nebudou chybět nápady na adventní a vánoční výzdobu. Návštěvníci si budou moci vybírat ze široké nabídky rukodělných výrobků: různých typů drobných hraček, zajímavých šperků, háčkovaných a paličkovaných vánočních ozdob a interiérových drobností, tradičního i méně tradičního vánočního cukroví a perníků. V muzeu se opět bude péct, bude vonět koření a návštěvníci jako každoročně budou moci ochutnat něco z tradičních vánočních jídel.

Pro děti budou připraveny Adventní hrátky s knihovnou a děti ze SeeMedia Cheb budou mít pro své vrstevníky opět připravenu malou výtvarnou dílnu. Rušno bude po celý den také ve Valdštejnské obrazárně muzea, která ožije nejen dětským zpíváním a recitací.  V dopolední části programu se představí se svým „Živým betlémem“ děti ze Základní školy v Drmoulu. Po jejich vystoupení bude následovat „Vánoční zpívání“ s dětmi ze 6. ZŠ v Chebu. Ani letos nebude chybět pěvecký soubor Koťata z 5. ZŠ v Chebu.  Odpolední vystoupení budou patřit chebské Lidušce. Nejprve se představí děti z literárně dramatického oddělení a pěvecký soubor Sedmikrásky s programem nazvaným „Vánoční putování za hvězdou“, malí i velcí, kteří mají rádi pohádky, se mohou těšit na tu o „Krakonošově klobouku“, kterou do muzea přiveze Divadlo bez zákulisí ze Sokolova. O samotný závěr letošního Adventu v muzeu se pak svým vystoupením postarají opět děti z literárně dramatického oddělení a pěvecký sbor Kopretiny při ZUŠ v Chebu. Adventnímu a vánočnímu času v Muzeu Cheb neodmyslitelně patří výstava dětských školních výtvarných prací. Ta letošní má název „Radujme se, veselme se“ a představí vánoční dekorace. Bude opět soutěžní a prvním dnem, kdy bude šance dát svůj hlas té nejlepší práci, bude právě sobota 26. listopadu. Soutěž je vyhlášena pro 3 věkové kategorie – mateřské školy, 1. stupeň základních škol, 2. stupeň základních škol. O vítězi soutěže bude moci veřejnost svými hlasy rozhodovat až do neděle 11. prosince. Slavnostní předání cen vítězným pracím pak proběhne ve Valdštejnské obrazárně ve středu 14. prosince 2016.