Jezdci si užili Hubertovu jízdu

Slavnostní ukončení letošní sezony uspořádali jezdci také na Chebsku, a to ve stáji Resort Stein na Skalce u Chebu. Takzvaná Hubertova jízda se opravdu vydařila.

Hubertova jízda se koná vždy v době okolo svátku svatého Huberta, který připadá na 3. listopadu, a pořádá ji většina stájí.hubertova jízda

„Pro koňáky je Hubert svátkem. Sejdou se všichni ze stáje, pozvou se i jezdci z okolních stájí a společně si užijí den,“ popsala Michaela Kunová, která chebskou akci organizovala společně s vedením resortu Stein Ing. Márií Zabojovou a Ing. Martinem Zábojem. „Každá stáj pořádá Hubertovy jízdy jinak. Většinou se jedná o několikahodinovou docela náročnou vyjížďku do terénu, kde se také skáčou přírodní skoky, absolvuje se náročný dlouhý terén a v závěru se běží dostih. My, jelikož nám na Stein chodí hodně dětí, jsme se rozhodli pro poklidného „krokového“ Huberta. Dokonce s námi vyrazilo i několik odvážných pěších. Ti, kteří šli pěšky, vedli např. oslíka, mladého dvouletého koníka, na kterém se ještě nejezdí, ale pro kterého je taková akce dobrá zkušenost, nebo obdivuhodní rodiče malé Natálky, kteří celou cestu vedli poníčka Vikyho, na kterém Naty jela. Natálka se také stala královnou honu, protože našla ztracenou lišku v lese.“

Hubertova jízda začala v 10 hodin slavnostním nástupem, následoval přípitek a ostužkování účastníků. To vše proběhlo v jezdecké hale Resortu Stein. „Jde o obrovskou halu, která je na Chebsku ojedinělá. Pořádají se zde několikrát do roka různé závody, soustředění a semináře se známými trenéry,“ podotkla organizátorka. Po slavnostním zahájení vyrazili účastníci na Zelenou horu k Bismarckově rozhledně, kde si jezdci opekli buřty a posilnili se svařákem, děti teplým čajem. „Za zařízení občerstvení u rozhledny děkujeme Resortu Stein,“ poděkovala Michaela Kunová.

Hubertova jízda se vydařila. „Na všech účastnících byla vidět únava, ale i spokojenost. Pro nás – jako pro pořadatele – byl největší úspěch to, že si takovou akci mohly užít i děti, nikomu se nic nestalo, všichni se k sobě chovali ohleduplně a mile. Zúčastnilo se celkem 17 koní a jeden oslík. Čtyři jezdci byli z Hájů z jízdárny pana Ing. Šímy, zbytek byli domácí jezdci ze Steinu. Večer jsme se všichni sešli na tzv. soudu, kde byla vyhlášena královna honu, děti si daly malý kvíz o znalostech z koňského světa, hrálo se na kytaru…. Hubertovou jízdou jsme krásně ukončili úspěšnou jezdeckou sezonu 2016, oslavili jsme, že jsme ji všichni přežili ve zdraví,“ uzavřela.

I přes to, že byla Hubertova jízda slavnostním ukončení sezóny, do konci roku se uskuteční ještě několik akcí. Ve dnech 3. a 4. prosince se v hale uskuteční kurz s trenérkou Kateřinou Santarovou. „Ta se věnuje propojení sportovního ježdění s přirozenou komunikací s koňmi, učí jezdce, jak naučit své koně spolupracovat dobrovolně, bez použití násilí a donucovacích prostředků, které jsou bohužel často k vidění na závodech… Zájem o kurz je z řad koňáků obrovský, což mě velice těší. Je vidět, že lidem není lhostejné, co si o nich jejich kůň myslí. Navíc vždy, když kůň pracuje s chutí a radostí, je to na výsledcích znát. Občas člověk neví, jak na to a takovéto kurzy a semináře dokáží tzv. nakopnout a podpořit ve snaze vzdělávat se a zlepšovat,“ podotkla Michaela Kunová.

Poslední letošní akcí na Steinu budou Předvánoční závody, které jsou naplánované na 17. prosince a uskuteční se v jezdecké hale. Bude se skákat parkur – děti i dospělí – v pohádkových maskách. Také se pojede jízda zručnosti ze země i ze sedla, bude k vidění ukázka dogdancingu – tance se psem, přirozené komunikace s koněm.

Foto: Tomáš Hlaváč

Více fotografií zde: http://thfoto.rajce.idnes.cz/Hubertova_jizda_5.11_2016_JK_Resort_Stein