Kraj opakovaně apeluje na ministerstvo dopravy kvůli znepoplatnění D6

Dopis se zamítavým stanoviskem k vyjmutí části dálnice D6 u Sokolova ze seznamu časově zpoplatněných komunikací zaslalo Karlovarskému kraji ministerstvo dopravy. Šlo o odpověď na oficiální žádost schválenou krajským zastupitelstvem, na základě které by mohli řidiči bez poplatku jezdit po úseku D6 u Sokolova a nezatěžovat tak centrum města. Podle ministra dopravy Dana Ťoka jeho úřad nechce rozšiřovat nově navržené výjimky, které se týkají pouze některých úseků u velkých měst s nejvyšší dopravní intenzitou.dálniční známka na web

„Se stanoviskem ministerstva dopravy nemůžu souhlasit, protože pořád platí, že D6 nenavazuje na českou dálniční síť. Jsem toho názoru, že ani nesplňuje definici dálnice, protože se o úseku dlouhém 38 kilometrů nedá mluvit jako o komunikaci pro dálkovou dopravu. Navíc výjimky pro znepoplatnění úseků dálnic se týkají velkých měst a Sokolov je třetím největším městem v Karlovarském kraji. Jeho centrum kvůli zpoplatněné D6 zatěžuje značná nákladní i osobní doprava. Proto jsem ministrovi znovu napsal a požádal jej, aby stanovisko přehodnotil,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik.

Kraj zároveň v probíhajícím meziresortním řízení opět vznesl připomínky k novele vyhlášky o zpoplatnění pozemních komunikací. „ Žádáme nejen o vyřazení části úseku D6 u Sokolova, ale celé D6 od Chebu do Karlových Varů z časového zpoplatnění. Považujeme to za férové řešení pro řidiče do doby dostavby D6 a jejího napojení na dálniční síť,“ uzavřel Jakub Pánik.