Laboratoře jsou přestěhované, oprava nemocnice může začít

Následujících dva a půl roku budou sídlit laboratoře chebské nemocnice v provizorních prostorách. Po tu dobu bude probíhat dostavba a oprava chebské nemocnice. Bez stěhování by ale práce nemohly začít. Laboratoře totiž dosud sídlily v budově A, kterou čeká demolice. Po dokončení rekonstrukce bude oddělení umístěno v novém pavilonu. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Denně v laboratoři zpracujeme asi 200 vzorků,“ řekla Lenka Přenosilová, odborný pracovník v laboratorních metodách. Stěhování bylo náročné, vše ale proběhlo v pořádku. Ještě před tím však bylo nutné upravit prostory, do kterých se laboratoře přesunuly. Práce přišly na 2, 5 milionu korun.
„Tyto prostory jsou provizorní,“ sdělil provozně-technický ředitel nemocnice Lukáš Holý s tím, že i tak musí splňovat veškeré náležitosti.

Změnou prošel i prostor bývalé lékárny, kde zatím bude výdejna jídla pro zaměstnance. „Jídla pro personál bude po dobu oprav připravovat chebská integrovaná škola,“ doplnil Lukáš Holý. Jídlo pro pacienty se bude vozit z Karlových Varů, musí splňovat podmínky pro šestatřicet diet. „Součásti nového pavilonu bude ale samozřejmě nová kuchyň i s jídelnou,“ dodal.

Kompletní obnova Nemocnice Cheb patří k jednomu z největších projektů Karlovarského kraje v oblasti zdravotnictví. „Počítáme s náklady na stavbu a vybavení ve výši asi půl miliardy korun. Vznikne nový pavilon, kam se přestěhuje dětské oddělení a porodnice, budou tam prostory pro operační sály. Tím se uvolní v nemocnici místo pro lůžka následné péče. Pacienti a jejich návštěvy budou mít k dispozici 170 nových parkovacích míst. Díky dokončení obnovy se chebská nemocnice stane moderní klasickou čtyřoborovou nemocnicí, jež nabízí rovněž specializovanou onkologickou péči,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jakub Pánik s tím, že o případných přesunech a změnách v nemocnici budou před zahájením stavby všichni pacienti i zdravotníci v dostatečném předstihu informováni.