Pohár s andělskými křídly má svého majitele

Ultramaratonce Miloše Škorpila nominovala ředitelka hospice svatého Jiří Alena Votavová do třetího ročníku ankety Osobnost neziskového sektoru v Karlovarském kraji. Cílem ankety je ocenit, povzbudit a podpořit lidi, kteří pracují v neziskové sféře nebo jí významně pomáhají. Ocenění sice sportovec nezískal, ale s prázdnou neodešel.  Obdržel pohár s andělskými křídly pro hospicové dobrovolníky.miloš škorpil 2

Miloš Škorpil je známý ultramaratonec, propagátor a trenér běhu, zakladatel běžecké školy. Kromě svých běžeckých rekordů (např. běžel z Prahy do Vídně za tři dny, dvojnásobný mistr ČR v běhu na 24 hodin) a zápisů do České knihy rekordů se věnuje publikační a lektorské činnosti. Tolik úspěchů a činností je na jednoho člověka hodně, ale Miloš Škorpil se věnuje prostřednictvím běhu také charitativním projektům.

„Pro Hospic Sv. Jiří běhá Miloš Škorpil pravidelně v rámci Poutního maratonu, Františkolázeňské 24 hodinovky i Salming Tour de hospic. Letos se pokusil o Sestup na dno Mariánského příkopu při akci, kdy sestupoval z věží kostela sv. Mikuláše, bohužel sestup se mu kvůli zranění nepovedlo dokončit, ale vybralo se krásný 45 244 Kč,“ vysvětlila ředitelka hospice svatého Jiří Alena Votavová. Celkem už Miloš Škorpil pro hospic vyběhal téměř půl milionu korun.

Kromě výtěžků z běžeckých akcí daroval Miloš Škorpil nadpoloviční podíl zisku z prodané knihy s názvem: „Běžecký rok aneb S úsměvem se běhá líp“, kterou napsal společně s Milanem Kůtkem, lektorem běhu s holemi.

Miloš Škorpil se účastní i dalších charitativních akcí na podporu neziskových organizací nejen v Karlovarském kraji, ale po celé republice.

„Díky Miloši Škorpilovi, jeho běhání pro hospic, jeho nadšení přimět k běhu další lidi a jeho běžeckým kamarádům může obecně prospěšná společnost Hospic Sv. Jiří naplňovat svou vizi.  Nabízet zdravotní, psychickou, sociální a duchovní péči a podporu umírajícím a jejich rodinám, aby ti, kteří si to přejí, mohli závěr svého života prožít se svými nejbližšími v domácím prostředí tak, že toto období budou vnímat jako přirozenou a smysluplnou součást svého života,“ doplnila ředitelka.

Foto: Hospic svatého Jiří