Goethův podzim bude zahájen křtem básnických sbírek

V Mariánských Lázních se bude od 8. do 16. října konat třetí ročník literárního festivalu Goethův podzim, který svým návštěvníkům zprostředkovává setkávání s literárními osobnostmi, autorská čtení, besedy se spisovateli a představení jejich nových knižních počinů. Program festivalu je sestaven tak, aby dokázal pobavit a vzbudit zájem o literaturu nejen u dospělého návštěvníka, ale i u mladých čtenářů, kteří se s knihou a čtením třeba teprve seznamují. V rámci letošního ročníku se představí např. Michal Rejžo Pavlík, Halina Pawlowská, Stanislav Sedlák, Petra Braunová, Olga Stehlíková, Jan Burian, Václav Malina, Kateřina Tučková, Vladimír Páral, Igor Malijevský nebo Jaroslav Rudiš.goethův podzim

Festival Goethův podzim se opírá o genius loci Mariánských Lázní, města s velkou kulturní tradicí, kde se po mnoho desítek let setkávali nejen státníci, ale i přední osobnosti české a světové kultury. Svůj čas zde trávili spisovatelé Franz Kafka, Mark Twain, Alexander Konstantinovič Toljstoj a mnozí další. O Mariánských Lázních píší ve svých dílech Jan Neruda či Vítězslav Nezval. Svou poslední lásku zde prožil Johann Wolfgang Goethe a z jeho nenaplněné touhy vznikla báseň „Mariánskolázeňská elegie“. Jméno tohoto nejvýznamnějšího německého básníka si festival zapůjčil do názvu. Festival zavede své návštěvníky na různá místa Mariánských Lázní. Část programu se bude konat v Městském muzeu, část v nově otevřené Malé scéně domu Chopin, část v Městské knihovně a část na alternativní scéně Clubu Na rampě.

Hlavní Program:

  1. října 19:30 slavnostní zahájení festivalu, komponovaný hudebně poetický večer spojený s autogramiádou a křtem tří básnických sbírek Stanislava Sedláka. Městské muzeum, vstupné zdarma.
  2. října 16:00 Petra Braunová – Nejsem žádná lvice. Autorské čtení Petry Braunové o životě legendární televizní hlasatelky Kamily Moučkové. Městská knihovna, vstupné zdarma.
  3. října 18:00 Halina Pawlowská – Chuť do života. One woman show o vzrušení, lásce, katastrofách a spoustě pitomců, kteří zasluhují, abychom se jim společně smáli. A také, pochopitelně, o jídle! Městské muzeum, vstupné 100,- Kč.
  4. října 19:30 Michal Rejžo Pavlík Bílá stopa, scénické čtení Michala Rejžo Pavlíka a jeho hostů, studentů pražské herecké konzervatoře. Malá scéna domu Chopin, vstupné zdarma.
  5. října 17:00 Olga Stehlíková – Týdny, autorské čtení Olgy Stehlíkové, držitelky ceny Magnesia Litera za poezii, z básnické sbírky Týdny. Městská knihovna, vstupné zdarma.
  6. října 19:30 Jan Burian – Kocouří pohled, komponovaný večer s písničkářem, spisovatelem, moderátorem a průkopníkem nahořklého individualistického optimismu. Fejetony, písně a vyprávění na vážná i nevážná témata. Městské muzeum, vstupné 100,- Kč.
  7. října 19:30 Václav Malina a jeho hosté, poetický večer s malířem, spisovatelem a autorem krátkých japonských básní Haiku Václavem Malinou a jeho hostů, plzeňských básníků – Robertem Jandou, Janem Sojkou a Pavlem Štýbrem. Zhudebněné básně zazpívá David Brabec. Městské muzeum, vstupné zdarma.
  8. října 19:30 EKG O Lásce a Krizi – Literární kabaret Igora Malijevského a Jaroslava Rudiše z pražského divadla Archa. Hosté Kateřina Tučková, držitelka ceny Magnesia Litera, a Vladimír Páral, milovník Mariánských Lázní a držitel ceny Ladislava Fukse za celoživotní přínos české literatuře. Club Na Rampě, vstupné 150,- Kč.

Doprovodný program  – autorské čtení pro předškoláky, Městská knihovna

  1. října v 9:30 Petra Braunová čte z knihy Johana s dlouhýma nohama
  2. října v 9:30 Daniela Fischerová čte z knih Tetovaná teta, Milion melounů, Duhové pohádky
  3. října v 9:30 Lucie Sunková čte z knihy Supermáma
  4. října v 9:30 Robin Král čte z knih Rekomando, Ferdinande, Šimon chce být krotitelem

více na www.goethuvpodzim.eu, www.facebook.com/goethuvpodzim.eu

Vernisáže Městské muzeum Mariánské Lázně:

  1. října 2016 18:00 hod. „Mariánskolázeňsko na historických pohlednicích“, výstava historických pohlednic Mariánských Lázní a jeho okolí
  2. října 2016 18:00 FENOMÉN MERKUR, interaktivní výstava pro všechny generace s legendární stavebnicí, zahájí pan Jiří Mládek, největší sběratel stavebnice Merkur.