Nadýchané a voňavé koblížky, které se nesmaží v oleji, si oblíbíte. Připravují se tradičně z kynutého těsta a s marmeládou, kterou máte rádi. Vylepšit je můžete po upečení tím, že je ještě teplé potřete rozehřátým máslem s trochou rumu a pocukrujete.
Těsto:
½ kostky droždí
250 gramů hladké mouky
120 – 130 ml vlažného mléka
1 žloutek
20 gramů cukru a jeden vanilkový
30 gramů rozehřátého másla
Na náplň:
Marmeláda, nebo povidla podle chuti
Na potření:
Máslo
Rum
Na posypání moučkový cukr
Z kvasnic, hladké mouky a cukru si uděláme kvásek, který necháme vzejít. Do mísy připravíme ostatní suroviny. Když je kvásek hotový, řádně zpracujeme do hladka těsto, které necháme kynout. Poté těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka. Vždy na jednu polovinu dáme marmeládu a druhou půlkou přikryjeme a těsto spojíme, aby nevytekla náplň. Dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C po dobu cca 15 až 20 minut. Ještě teplé pomažeme rozehřátým máslem s rumem a pocukrujeme.