Nejlépe chutnají koblížky, které si upečete doma

Nadýchané a voňavé koblížky, které se nesmaží v oleji, si oblíbíte. Připravují se tradičně z kynutého těsta a s marmeládou, kterou máte rádi. Vylepšit je můžete po upečení tím, že je ještě teplé potřete rozehřátým máslem s trochou rumu a pocukrujete.IMG_2008

Těsto:

½ kostky droždí

250 gramů hladké mouky

120 – 130 ml vlažného mléka

1 žloutek

20 gramů cukru a jeden vanilkový

30 gramů rozehřátého másla

Na náplň:

Marmeláda, nebo povidla podle chuti

Na potření:

Máslo

Rum

Na posypání moučkový cukr

 

Z kvasnic, hladké mouky a cukru si uděláme kvásek, který necháme vzejít. Do mísy připravíme ostatní suroviny. Když je kvásek hotový, řádně zpracujeme do hladka těsto, které necháme kynout. Poté těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka. Vždy na jednu polovinu dáme marmeládu a druhou půlkou přikryjeme a těsto spojíme, aby nevytekla náplň. Dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C po dobu cca 15 až 20 minut. Ještě teplé pomažeme rozehřátým máslem s rumem a pocukrujeme.IMG_2022