Cuketa je známá jako nízkokalorická potravina bez výrazného aroma. A tak se výborně hodí do sladkých, ale i slaných pokrmů. Buchta, do které se cuketa přidává, zůstává vláčná a výroba i s pečením nezabere déle než hodinu.
Těsto:
1 a ½ hrnku polohrubé mouky
3 vejce
½ hrnku cukru (méně sladká varianta, podle potřeby cukr přidejte)
½ hrnku oleje
1 a ½ hrnku nastrouhané cukety – lehce zbavené vody
1 prášek do pečiva
Poleva:
1 velký kelímek zakysané smetany
1 čokoláda na vaření – kdo má rád sladké, může použít mléčnou
Kakao na posypání
Cuketu oloupeme, nastrouháme a vylijeme část vody. Vejce s cukrem a olejem vyšleháme a postupně přidáme ostatní suroviny. Dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme v troubě při teplotě 170 °C po dobu přibližně 20 minut. Mezi tím si rozehřejeme čokoládu, kterou po vychladnutí smícháme s kysanou metanou. Upečenou buchtu necháme chvilku chladnout a dáme polevu.