V kostele svaté Anny se po desítkách let sloužila mše

V zaplněném kostele svaté Anny v Paliči se po desítkách let sloužila mše. Stalo se tak právě na svátek Anny – patronky kostela. Mši celebroval lipovský rodák Ferdinand Kohl z Klingenthalu a Peter Fořt z Kraslilc. Mše byla sloužena v českém i německém jazyce. Jde o obnovu na sedmdesát let přerušené tradice.

Pro duchovního bylo sloužení mše osobní záležitostí. „V tomto kostele jsem byl pokřtěn a byl u svého prvního přijímání,“ sdělil Ferdinand Kohl. „V únoru 1946 zde měli moji prarodiče zlatou svatbu,“ dodal.

Zchátralý kostel zachránil před úplnou devastací spolek Život na Dyleň. Stavba a její okolí se postupně obnovují. Opravy se již dočkala část střechy, která byla ve velmi špatném stavu. V letošním roce byl kostel připojen na elektriku, opravuje se věž kostela a také okolí chrámu bylo upravené.

„Když jsme loni uspořádali výstavu Zmizelé Sudety, bavili jsme se i s naším kostelníkem o mši. A pan farář řekl, že by ji odsloužil, “ vysvětlil Jiří Maliňák, místopředseda spolku Život na Dyleň. „Asi měsíc před svatou Annou přijel znovu, a tak jsme se na bohoslužbě domluvili. Věřím, že jsme zahájili novou tradici svátku svaté Anny v Paliči,“ doplnil.

Kostel sv. Anny v Paliči představuje zajímavou sakrální stavbu tohoto regionu. Na současném místě stavby nad původním zámeckým a hospodářským areálem je doložena původně zámecká kaple. V letech 1751 až 1756 byla kaple přestavěna a rozšířena na kostel v pozdně barokním slohu. Další přestavba proběhla pak v roce 1840, kdy byl kostel klasicistně přestavěn. Tehdy došlo k prodloužení původní lodi o novou převýšenou část a k přístavbě hranolové věže na západě. Další stavební úpravy jsou zaznamenány k roku 1905, kdy byla nově zastřešena věž kostela vysokou jehlancovou střechou.