Je netradiční, vláčná, rychlá a moc dobrá. Řeč je o buchtě, do které se přidává kefír. Příprava nezabere více než půl hodiny. Po ochutnání jí jistě zařadíte do svých oblíbených receptů.
Těsto:
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 vanilkový cukr
3 lžíce strouhané hořké čokolády
1 prášek do pečiva
500 ml. kefíru
½ hrnku oleje
(ano, opravdu tu žádná vejce nejsou)
Poleva:
100 gramů másla
100 gramů cukru – může být méně
1 žloutek
2 lžíce kakaa
1 lžíce rumu
V míse smícháme všechny suché přísady a postupně přidáme olej a kefír. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Dáme péct na cca 20 minut do trouby vyhřáté na 170 °C. Ještě teplé polijeme polevou, kterou připravíme následovně: Všechny suroviny na polevu vložíme do menšího hrnce a dáme do vodní lázně, až začne tuhnout, je hotová.