Upečte si výborný borůvkový koláč z kynutého těsta

Najde se jistě jen málo lidí, kteří by neměli rádi borůvkový koláč.  Jedná se o klasiku a v mnohých rodinách se recept na tuto dobrotu dědí. Dnes vám přinášíme recept, který můžete zkombinovat také s jiným ovocem. Výborný je nejen s borůvkami, ale také se švestkami nebo s mákem a tvarohem.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budeme potřebovat:

 40 gramů droždí – kostka

120 gramů vlažného másla

500 gramů hladké mouky

50 gramů cukru

Špetka soli

2 žloutky

250 až 300 ml. vlažného mléka

1 lžíce oleje

Strouhaná citronová kůra

Rum

 

Drobenka:

200 gramů polohrubé mouky

80 gramů másla

80 gramů krupicového cukru

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Mezi tím si dáme do mísy mouku, cukr, máslo, špetku soli, žloutky mléko, olej a rum. Vzešlý kvásek přidáme k ostatním surovinám a řádně zpracujeme a necháme v teple vykynout. Poté těsto rozprostřeme na plech. Přidáme borůvky a posypeme drobenkou. Dáme péct.

Množství vystačí na dva plechy