Najde se jistě jen málo lidí, kteří by neměli rádi borůvkový koláč. Jedná se o klasiku a v mnohých rodinách se recept na tuto dobrotu dědí. Dnes vám přinášíme recept, který můžete zkombinovat také s jiným ovocem. Výborný je nejen s borůvkami, ale také se švestkami nebo s mákem a tvarohem.
Budeme potřebovat:
40 gramů droždí – kostka
120 gramů vlažného másla
500 gramů hladké mouky
50 gramů cukru
Špetka soli
2 žloutky
250 až 300 ml. vlažného mléka
1 lžíce oleje
Strouhaná citronová kůra
Rum
Drobenka:
200 gramů polohrubé mouky
80 gramů másla
80 gramů krupicového cukru
Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Mezi tím si dáme do mísy mouku, cukr, máslo, špetku soli, žloutky mléko, olej a rum. Vzešlý kvásek přidáme k ostatním surovinám a řádně zpracujeme a necháme v teple vykynout. Poté těsto rozprostřeme na plech. Přidáme borůvky a posypeme drobenkou. Dáme péct.
Množství vystačí na dva plechy