Na divadlo, výstavy, jarmark i promítání zve františkolázeňské muzeum

Prázdniny právě začaly, rozhodně ale ne v Městském muzeu ve Františkových Lázních. Jeho pracovníci připravili pestrý letní program. Příchozí se mohou těšit například na pouliční divadlo Viktora Braunreitera na hradě Seeberg, Trabantem do posledního dechu v letním kině MU – KNI nebo na Romea a Julii v podání divadelního spolku Kašpar z Celetné a další vybrané lahůdky.

Speciální noční prohlídka hradu Seeberg „INKOGNITO“ s Pouličním divadlem Viktora Braunreitera bude uvedena v pátek 15. července od 19 hodin.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jedná se o zbrusu nové představení Pouličního divadla Viktora Braunreitera s názvem Inkognito. Odehraje se na hradě Seeberg.  O čem bude? Historické prameny se rozcházejí v tom, zda Karel IV., na hradě pobýval, či ne. U jeho otce, Jana Lucemburského, došlo ke shodě. Jan je se Seebergem spjat, ale Karel? Divadlu se zalíbila představa přítomnosti krále. Na druhou stranu, ctí i argumenty druhé strany. Spletitým příběhem se pokusí vymotat z této prekérní situace. „Pouliční divadlo Viktora Braunreitera zajíždí na Seeberg už dlouhá léta. Kdo viděl jejich pohádky, pochopí, že o historickou věrnost, v tomto případě, rozhodně nepůjde,“vysvětlila dokumentátorka muzea Petra Polívková.

„Všechny srdečně zveme na mystifikační prohlídku hradu Seeberg,“ doplnila Petra Polívková.

Předprodej vstupenek na pokladně Městského muzea, nebo na pokladně hradu Seeberg.

Cena: 50 korun.

Letní kino MU-KNI nabídne cestovatelský dokument Trabantem do posledního dechu, který se bude promítat v pátek 15. července od 21.30 hodin na zahradě františkolázeňského muzea. V případě nepříznivého počasí se promítání přesune do městské knihovny

Patrně nejznámější český cestovatel současnosti Dan Přibáň podnikl svou dosud nejnáročnější expedici. Posádky dvou žlutých trabantů, polského Fiatu neboli malucha, čezety, jawy a dokonce i dvou invalidních vozíků vyrazily z australského Perthu, a během půlroční dobrodružné výpravy projely Východní Timor, Indonésii, Malajsii a Thajsko. Film potrvá 96 minut.

Vstup: 50 korun

Ke vstupence točené pivo zdarma.

Další akcí, na kterou jsou návštěvníci zváni nese název Historický jarmark na hradě Seeberg, tentokrát na vlně „RETRO“. Akce se bude konat v termínu 22. a 23. července.

„Jako již tradičně se třetí červencový víkend můžete těšit na Historický jarmark konaný na hradě Seeberg, tentokrát laděný do stylu 50. a 60. Let,“ uvedla dokumentátorka. „O naladění do správné „retro – nálady“ postará kino pod širým nebem s filmem Kočár do Vídně (1966), který bude promítaný na Seebergu v pátek 22. července od 20.45 hodin.

„V sobotu 23. července se pro návštěvníky otevřou brány Seebergu již v 10 hodin. Po celý den bude pro příchozí připraven stylový stánkový prodej s tematickou nabídkou nejrůznějšího zboží, přičemž milovníky jídla a pití potěší velký pivní stan,“ sdělila Petra Polívková. 1 Seeb aDobovou atmosféru navodí originální program, během kterého vystoupí například Pilsner JAZZ Band, The Fribbles – oldies &Rock-n-Roll band, Quo Vadis Rock a členové Západočeského divadla se stylovým vystoupením. „Chybět nebudou ani dobová zájmová sdružení, jakými jsou zahrádkáři, dobrovolní hasiči, chovatelé a další.  Prohlédnout si budou moci zájemci automobilové veterány a pro děti jsou nachystány hry a činnosti, jak jinak, než z dob minulých,“ doplnila dokumentátorka.

Návštěvníkům bude k dispozici velkokapacitní parkoviště zdarma. Od parkoviště k hradu se bude možno dopravit také prostřednictvím koňského povozu.

Autobusová doprava historickým autobusem Škoda 706 RTO Lux (1961) v sobotu 23. července zdarma.

Doprava:

Pátek 22. července

Odjezd ve 20 hodin ze zastávky Františkovy Lázně, městské sady

Zpět ve 22.30 hodin ze Seebergu

Sobota 23. 7. 2016:

Ze zastávky Františkovy Lázně, městské sady v 10.30, 12.30, 13.30, 15.30 hodin

Z hradu Seeberg zpět v 12.15, 13.15, 15.15, 17.15, 21.30 hodin

Ze sobotního programu 23. 7. 2016:

11-13 hod           „Ota Pastelka a přátelé“ – slavné hity 50. a 60. let

14-15 hod           Pilsner Jazz Band – jazz 40. a 50. let

16-17 hod           The Fribbles – oldies & Rock ‘n-roll Band

18-19 hod           Quo Vadis Rock – roková muzika 70. let

20-21 hod           Humbuk – františkolázeňská kapela se postará o ukončení programu

Vstupné:

Dvoudenní vstupenka pro dospělé: 100 korun

Vstupné jen na páteční večer 22. července je 50 korun

Děti: s jedním dospělým 2 děti zdarma, ostatní 50 korun

Další kulturní lahůdkou bude divadelní představení „Romeo a Julie na hradě Seeberg“, které se odehrajen  26. a 27. července od 21. hodin. Hradní nádvoří se promění v divadelní scénu a diváci si tak vychutnají dokonalé spojení hereckého umění, romantického příběhu a magické atmosféry hradu. Nejslavnější milostný příběh v jedinečné úpravě pro osm postav. Rozpálené ulice krásné Verony, dva znepřátelené rody a mladá láska…  . To vše v podání divadelního spolku Kašpar z Celetné, který na hradě Seeberg představí klasiku mezi divadelními hrami „Romeo a Julie“ od Williama Shakespeara.

Předprodej vstupenek na pokladně Městského muzea, nebo na pokladně hradu Seeberg.

Cena: 390 korun. Informace na tel. 354 544 308 (pokladna muzea) nebo 351 011 990 (pokladna hrad).

Na pátek 29. července je naplánována vernisáž výstavy obrazů a soch Honzy Volfa „LÁSKAJERADOSTSRDCE“. Akce se uskuteční od 16 hodin ve výstavní síni Městského muzea ve Františkových Lázních za účasti autora.