Mariánské Lázně žijí jazzem

V Mariánských Lázních se koná již 16. ročník mezinárodního hudebního festivalu Jazzové lázně. Koncerty se odehrávají v prostorách kolonády a po celý týden budou k slyšení a vidění orchestry nejen z České republiky, ale také z Německa i USA.

Všechny koncerty probIMG_8087 na web maláíhají vždy od 15 hodin na lázeňské kolonádě. Pouze druhý koncert v pátek 1. července se koná v Městském divadle od 20.00 hodin (Barrelhouse Jazz Band Bad Homburg). Vstup na koncerty zdarma.

 

 

 

 

 

Program

LEE ANDREW DAVISON * JAZZ REVUE PRAHA (USA + CZ)

pondělí 27. června 2016, kolonáda, 15 hodin

DIXIELAND PLANÁ BEDŘICHA SMRČKY

úterý 28. června 2016, kolonáda, 15 hodin

ROYAL DIXIELAND JAZZ BAND KUTNÁ HORA

středa 29. června 2016, kolonáda, 15 hodin

LUCIE ZEMANOVÁ * SOUL SISTERS PRAHA

čtvrtek 30. června 2016, kolonáda, 15 hodin

BIG BAND TRUMPETS PRAHA

pátek 1. července 2016, kolonáda, 15 hodin

BARRELHOUSE JAZZBAND BAD HOMBURG

pátek 1. července 2016, Městské divadlo, 20.00 hodin

 

Popis orchestrů

JANA SEDLÁČKOVÁ * MEMORY JAZZ BAND MARIÁNSKÉ LÁZNĚ

Jana Sedláčková je absolventkou Plzeňské konzervatoře (u prof. Věry Müllerové) a Hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze (u prof. Kvitoslavy Bilinské). V obou případech byl jejím hlavním nástrojem klavír. V nynější době vyučuje hru na klavír v ZUŠ. Doprovodný orchestr Memory Jazz Band prošel od roku 1965 dlouhým vývojem. Vše začalo The Married Gentlemans Jazz Bandem a přes Uranií se název nakonec ustálil na názvu Memory Jazz Band v roce 1989. Orchestrem za celou dobu prošlo mnoho vynikajících muzikantů, kteří v dnešní době stále hrají v předních profesionálních kapelách nejen u nás, ale i v zahraničí. Orchestr se zaměřuje na interpretaci dixielandu anglické školy (Barber, Bilk, Ball) a swing slavných orchestrů a skladatelů (Basie, Ellington, Goodman, Herman, Porter, Ježek). Od roku 2015 provádějí hudební taškařice pánové Petr Vohnout – trumpeta, Josef Babička – klarinet a tenor sax, Michal Kolář – trombon, Jan Sedláček – piano a kapelník, Tom Hanzlíček – basa a Petr Fink – bicí nástroje. Celou partu doplňuje vynikající zpěvačka Jana Sedláčková a Jan Harvánek – zakladatel orchestru a v dnešní době manager.

DARJA KUNCOVÁ * SWING STUDIO KARLOVY VARY

Darja Kuncová patří mezi přední zpěvačky naší jazzové scény a můžeme jí slýchat s kapelami různého stylového zaměření i velikosti – od tříčlenného Old Fashion až po big bandy. Je kmenovou zpěvačkou kapel: Old Fashion Trio Víti Marka, Swing Studio Karlovy Vary, Jazz Bluffers, The Dixieland Messengers a Dixielandu 1. LF UK. Spolupracuje s kapelami Steamboat Stompers, Crazy Boys, Swing Revival Praha Old Timers Jazz Band, Metropolitan Jazz Band, Traditional Jazz Studio Pavla Smetáčka, Melody Makers, Jazz Collegium Boba Zajíčka, Dixieland pražských aviatiků a s celou řadou dalších. Zpívala v USA, Nizozemí, Dánsku, Švédsku, Francii, Německu a v Rakousku. Doprovodná kapela Swing Studio Karlovy Vary je pravidelným hostem našeho festivalu. Na jazzové scéně působí od roku 1980. Původní repertoár byl tradiční jazz a dixieland, který však postupně přešel do swingové hudby 40. let. V současné době hraje orchestr ve složení: Jaroslav Svojtka – trubka, Vladimír Herejk – trombón, Antonín Týnek – alt sax, Květa Teturová – klarinet a tenor sax, František Kůs – trubla, kytara a zpěv, Bohdan Soukup – piáno, Petr Letmajer – basa a Robert Koryčánek – bicí.

LEE ANDREW DAVISON a JAZZ REVUE PRAHA (USA+CZ)

Jazzový zpěvák Lee Andrew Davison pochází z americké Oklahomy. Po univerzitních studiích v Alabamě se usadil v Bostonu. Založením profesionálního mužského gospelového kvarteta navázal na muzikální tradici své rodiny i zkušenosti z dirigování univerzitního sboru. Posléze se stal dirigentem Gospelového sboru Harvardské university. Po přestěhování do Prahy v roce 1991 navázal spolupráci s předními českými jazzmany. V roce 1996 pak s instrumentalisty Radimem Linhartem (piano), Jaroslavem Šindlerem (kytara) a Vítem Fialou (kontrabas) poprvé představili originální pořad spirituálů a gospelů. Od té doby pravidelně účinkují na koncertech i festivalech nejen v České republice ale i v zahraničí. Lee Andrew Davison je též muzikálovým zpěvákem (např. role Šamana v české verzi muzikálu Hair). Účinkoval též v českém kultovním filmu Šakalí léta. V roce 2001 se Lee Andrew Davison vrátil z úspěšného angažmá na francouzské lodi M/S Mistral v oblasti Karibiku.

DIXIELAND PLANÁ BEDŘICHA SMRČKY

Dixieland Planá pod vedením Bedřicha Smrčky je tradičním účastníkem festivalu. Kapela získala první místo v celostátní Soutěži jazzových orchestrů, účinkovala v televizním pořadu Bez limitu a v rádiu ČR 1. Z celé řady zahraničních zájezdů připomeňme účast na anglickém jazzovém festivalu v Birminghamu, či jejích druhou jazzovou cestu do Austrálie. Repertoár je tvořen skladbami klasického jazzu a swingu. Nástrojové obsazení připomíná slavnou éru Joe King Olivera – 2 trubky, klarinet, trombon, banjo, kontrabas a bicí nástroje. Kapelník v některých skladbách posiluje hru na suzaphon. S kapelou zpívá Zuzana Skálová.

ROYAL DIXIELAND JAZZ BAND KUTNÁ HORA

Kutnohorská kapela má v repertoáru tradiční dixielandové skladby, které vznikaly ve dvacátých letech minulého století v New Orleansu a Chicagu. Nová a moderní aranžmá pulsují současností a tak jejich poslech nezavání nostalgií ani staromilstvím. V bandu hrají muzikanti z Kutné Hory a okolí, pro které se stal tradiční jazz příjemným zpestřením v jejich muzikantském životě. Stylový sound doplňuje mladá talentovaná zpěvačka Alžběta Sosnová. Kapelníkem je kornetista Zdeněk Jeřábek a plnohodnotný zvuk a švih doplňují Pavel Gregor (klarinet), Boris Buňka (tenor sax), František Kočárník (trombon), František Štěrba (piano), Stanislav Kuba (kytara, banjo), Pavel Pečenka (bicí) a Karel Hamr (tuba). V lednu 2013 natočila kapela CD s názvem Down By The Riverside.

LUCIE ZEMANOVÁ + SOUL SISTERS PRAHA

Lucie Zemanová a Soul Sisters je nový projekt zpěvačky Lucie Zemanové, ve kterém spolu se třemi energickými muzikanty interpretují hity Stevieho Wondera, Arethy Franklin a dalších jako fusion jazzu a soulu. Lucie Zemanová je absolventkou Pražské konzervatoře. Spolupracuje s Back Side Big Bandem, kapelou Update či Steamboat Stompers. Též s Orchestrem Václava Hybše. Někdy působí i s kapelami Jazz Inflagranti, Joy Box, Dixieland Messengers či hostuje s Big Bandem Českého rozhlasu, kapelou Jazz Efterät a dalšími. Jakub Urban vystudoval klasický a jazzový klavír na Konzervatoři a VOŠ Jaroslava Ježka v Praze. Skládá autorskou hudbu, kterou realizuje ve svém projektu Urban trio. Úzce spolupracuje se zpěvákem Janem Smigmatorem. Občas působí jak klavírista u Hudby hradní stráže a Policie ČR. Slyšet ho můžete i v Bohemia bigbandu Bohuslava Wolfa, či v projektech trumpetisty Michala Gery, kontrabasisty Františka Uhlíře a dalších jazzmanů. Ondřej Sluka vystudoval konzervatoř Jaroslava Ježka a nyní učí v ZUŠ Bajkalská. Je stálým členem kapel Nightwork Urban trio, Robert Rovina Group, Hot Line, Bigband Vladislava Brože a je hostujícím členem doprovodného tria Jana Smigmatora. Pavel Šlosar studoval hru na kontrabas u Jana Greifonera. Spolupracuje s kapelou Steamboat Stompers, Evou Emingerovou, Jitkou Vrbovou, Bobbym Gordonem a dalšími.

BIG BAND TRUMPETS

Orchestr Big Band Trumpets vznikl v roce 1994 a jeho zakládající členové, manager Karel Polach a kapelník Jiří Volf, měli za vzor orchestr Billa Chase. Jelikož činnost orchestru B. Chase tragicky ukončilo letecké neštěstí, je orchestr Big Band Trumpets (BBT) pravděpodobně jediným orchestrem na světě, který stabilně vystupuje ve složení trumpetová a rytmická sekce doplněná ženským vokálem. Žánrově se však BBT řadí mezi big bandy pro svojí inklinaci k velkokapelovému swingu. Dalším vzorem byl orchestr Václava Hybše, který vystupoval bez saxofonové sekce. Nutnost odlišit se vedla k dalšímu zredukování, které vyústilo do původního obsazení: čtyři trumpety, rytmika a zpěv. Tato redukce však byla velmi svazující a již neumožňovala transponovat klasické big bandové aranže. Proto orchestr BBT přijal dalšího člena, kterým byl Zbyněk Bartoš. Ten, jako leaderový hráč a zejména výborný aranžér, posunul Big Band Trumpets i při absenci devíti lidí mezi plnohodnotné big bandy. Důmyslné rozdělení trumpet na dvě sekce, které se navzájem prolínají v kombinaci s rytmikou, BBT nejednou překvapilo laickou i odbornou skupinu posluchačů. Každý slyšel hrát skladby jako In The Mood, Summertime, Georgia, Rat Race, Cave Canem, Opus One, Flying Home a další od světových či domácích orchestrů s obsazením saxofony, trombóny, trumpety a rytmika. Ale slyšet to samé pouze v trumpetách je ohromující. Big Band Trumpets hraje v obsazení: zpěv – Marta Marinová, trumpety – Zbyněk Bartoš, Karel Polách, Jiří Volf, Mirek Zembala, Radek Stamenov, piano – Martin Krč, kontrabas -Theo Andreas Kämpfer, bicí – Vratislav Placheta.

BARRELHOUSE JAZZ BAND BAD HOMBURG (Německo)

Klasický jazz s šarmem a temperamentem – to je charakteristický znak německé nejprestižnější kapely tradičního jazzu. Kapela za svou existenci nahrála více jak 30 CD, klasických vinylových desek a DVD. Barrelhouse Jazz Band hostoval ve více jak 50 zemích na čtyřech kontinentech. S kapelou si zahrálo na stovku sólistů, převážně z USA. Při svém koncertování na Jazz Festival New Orleans v květnu 1968 se kapela stala čestným občanem města (Honorary Citizen of New Orleans). Ve své 62-leté historii si Barrelhouse Jazz Band uchoval špičkovou interpretaci hraní klasického jazzu, tedy hudbu převážně černých hudebníků a skladatelů z počátku klasického jazzu a swingu. Expresivní hudba plná nápadů, hluboce zakořeněná v blues, kvalitní show – to vše představuje kvalitní jazz. Kapela zachovala originalitu a vitalitu této hudby a kultivovala jí na koncertní pódia. Na našem festivalu uvidíte a hlavně uslyšíte Reimera von Essena (klarinet, alt sax, zpěv, skladatel, aranžér a kapelník), Franka Seltena (klarinet, alt sax), Horsta „Morsch“ Schwarze (trubka, trombon, zpěv, skladatel, aranžér), Christofa Sängera (piano), Romana Klöckera (kytara, banjo), Michaela Ehreta (bicí) a Lindu „Lady Bass“ Huppertsbergovou (kontrabas).