Běžci obsadí Chebský hrad

Letos v létě se uskuteční již druhý ročník běžecké akce s názvem Valdštejnova desítka. Po loňském úspěšném klání si organizátoři pro účastníky připravili novinky, které jistě potěší nejen skalní vyznavače běhu. Závod se uskuteční v sobotu 27. srpna. Pro koho je závod určený, jak složitá je jeho příprava, ale i o novinkách, které na účastníky letos čekají, si Živé Chebsko povídalo s jedním z organizátorů Michalem Ouřadou.Valdštejnská desítka 2015

Valdštejnova desítka, co to vlastně je?

Loni jsme s Alešem Rolníkem uspořádali tento desetikilometrový závod, jako určité zpestření Valdštejnských slavností. Jenže podle ohlasů se nám akce celkově velmi vydařila a mezi těmi ohlasy bylo i přání o uspořádání závodu v letošním roce, kdy se Valdštejnské slavnosti nepořádají. Z organizačního hlediska to bylo spíše nereálné, loni jsme totiž využili technických záležitostí a uzavírek některých ulic ze slavností a organizaci to velmi zjednodušilo. Letos bychom museli uzavřít město jen kvůli závodu. No nakonec se nám naštěstí ozval pan kastelán Tomáš Dostál a nabídl nám k akci zázemí hradu. Sice trasa i zázemí běhu bude jiné, za to ale účastníci poznají další nepoznané kouty historického Chebu. Letos převážně na hradě a v jeho okolí.

Pro koho je akce určená?

Naše akce jsou známé tím, že jsou především pro tzv. „hobby“ běžce. Tento závod ale bude měřen čipově, takže určitě bude lákat i i běžce, kterým jde o co nejlepší čas. Na rekordy to ale v Chebu nejspíš nebude. Trať bude náročnější a nějaký ten kopeček v cestě taky bude. Tak jako loni určitě otevřeme i kilometrovou trať pro děti.

Jaké novinky chystáte pro sportovce?

Novinkou je jistě již zmíněné přestěhování na chebský hrad. Největší novinkou je však přidaný silový závod tzv. Hradní „IRONMAN“. Na trati budou rozmístěné překážky a tento závod bude silným zážitkem i pro diváky. Také usilujeme o přenos na velkoplošné obrazovce, kterou Chebané poznají na festivalu FIJO. Šlo by o živý přenos na obrazovku ze zázemí. Do toho by se promítaly fotografie a videa z našich dalších běžeckých akcí.

Kdy bude spuštěna registrace?

Registrace na Valdštejnovu desítku již běží, a to na stránce http://valdstejnova10.rozbehnito.cz. Již nyní máme kolem 30 registrací a zájem o akci na internetu stále stoupá. Hradní „IRONMAN“ otevře své registrace 1. července na stejné stránce. V případě volných startovních míst bude otevřena i registrace na místě.

Kolik lidí se může sportovního klání zúčastnit?

Letos garantujeme 200 startovních čísel. V případě opravdu velkého zájmu o závod navýšíme kapacitu přibližně o 50 – 100 startovních čísel. Toto rozhodnutí musí padnout, ale maximálně 14 dnů před startem, tudíž nelze zaručit, že v den závodu budou ještě nějaká čísla volná.
Loni se našeho závodu zúčastnilo kolem 160 závodníku včetně dětí.

Akce získává stále větší oblibu, ale co vás vedlo k jeho uspořádání?

Akce skvěle zapadá do projektu Rozběhnito.cz, pod kterým se letos závod také pořádá. Cílem našeho projektu je přinést běžcům alespoň 3 stěžejní kvalitní regionální běžecké akce. 5 let již pořádáme nezávodní akci Silvestrovský běh s Rozběhnito.cz a tato akce nám dokazuje, že počet běžců se v našem regionu každý rok razantně zvyšuje. Závody tohoto typu v blízkosti Chebu chybí. Proto jsme zvolili tento desetikilometrový závod s nádechem historie. Letos také zabíháme běžecký seriál Čelovkových běhů.  Po vlastní zkušenosti se mi zdá náročné, zajíždět na velké závody do jiných měst. Když se pak chcete zúčastnit nějakého seriálu, může to rodinu vyjít i na několik desítek tisíc ročně. Chceme proto kvalitu těchto závodů vybudovat tady. Za třetinové startovné, v třetinové mase lidí, bez větších nákladů na dopravu do místa závodu. Letos jsou zatím závody skromnější, z utrženého startovného ale vybavujeme zázemí pro běžce a tak věříme, že příští rok Chebanům a lidem z okolí přineseme opravdu běžecké zážitky se vším všudy. Už na Valdštejnově desítce jim představíme i Běžecký rok na Chebsku 2017