Hasiči zachraňovali králíka, lišku, mývala, ale i vajíčka z čapího hnízda

O tom, že je práce hasičů velmi pestrá, není pochyb. Například v minulých dnech byli několikrát požádáni o pomoc při záchraně nejrůznějších zvířat. A jak potvrdil mluvčí hasičů Martin Kasal, zásahy měly ve všech případech dobrý konec.

Karlovarští hasiči společně s pracovníky odchytové stanice byli přivoláni do Žlutic. „Na stromě ve výšce přibližně 20 metrů bylo potřeba odchytit mývala. Ten měl přední tlapku v ocelové pasti, se kterou ještě utekl na strom, zde se ale past zachytila ve větvích a zvíře tak nemohlo samo slézt,“ sdělil Martin Kasal. Hasiči použili automobilový žebřík, mývala opatrně z větví přendali do odchytového boxu. Na zemi si jej pak převzali pracovníci odchytové stanice. Malou šelmu pak převezli na ošetření a sundání pasti z tlapky k veterináři.

Při dalším výjezdu, tentokrát do Dolního Žandova, využili hasiči ze stanice Cheb automobilový žebřík. „Členové spolku na záchranu zvířat požádali o pomoc se sundáním vajec z čapího hnízda po úhynu čapí matky. Hasiči ze žebříku opatrně sundali celkem čtyři vejce, které si převzal ornitologický spolek z Tachova,“ vysvětlil mluvčí hasičů.

Hasiči z Mariánských Lázní zase vyjížděli k zatoulanému králíkovi domácímu. „Zvíře se dostalo až do okapu pod oknem, hasiči i v tomto případě použili automobilový žebřík. Králíka zachránili a předali šťastným majitelům,“ popsal Martin Kasal.

V dalším případě nezachraňovali hasiči z výšky, ale z bahna. Byli požádání o pomoc při záchraně telete, které uvízlo u Bezděkova v bahnité půdě a nebylo schopné se samo vyprostit. Teleti nakonec pomohl majitel ještě před příjezdem hasičů.

Hasiči ze stanice Toužim pro změnu zachraňovali lišku. Šelma se zaběhla do toužimské mateřské školy. Po odchycení lišky předali hasiči zvíře v odchytové kleci pracovníkům místních technických služeb, kteří zajistí převoz k veterinární správě.