Františkovy Lázně míří na seznam UNESCO

Budou mít Františkovy Lázně možnost i nadále usilovat o zapsání na seznam UNESCO? To byla otázka, kterou si v poslední době pokládala řada lidí. Teď ale může Karlovarský kraj slavit malé vítězství. Mezi jedenácti evropskými lázeňskými městy, která pokračují v cestě za zápisem na seznam světového dědictví UNESCO, jsou všechny tři vrcholy lázeňského trojúhelníku – Karlovy Vary, Františkovy Lázně a Mariánské Lázně.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Mnoho bylo napsáno i řečeno a je pravdou, že se od loňského roku nad Františkovými Lázněmi stahovala při některých jednáních mračna. Důvodem byl enormní zájem největších německých lázní Baden Badenu o minimalizaci počtu lázní, které by pokračovaly dál ve společné cestě k seznamu UNESCO. Důvod je zřejmý, pokud by se počet měst minimalizoval, Baden Baden by se stal králem německého lázeňství,“ informoval místostarosta Františkových Lázní Jan Kuchař. „Rádi bychom poděkovali primátorovi Karlových Varů i starostovi Mariánských Lázní, kteří dodrželi naše úmluvy a nedovolili, aby západočeský lázeňský trojúhelník dostál jakékoliv újmy. Jsme pyšní na naše město, že patří mezi elitu Evropských lázní a zaslouží si zápis na seznam světového dědictví UNESCO,“ doplnil místostarosta.

Ostatní lázeňská města, která pokračují k zápisu jsou Bad Ems (Německo), Bad Kissingen (Německo), Baden Baden (Německo), Baden b. Wien (Rakousko), Bath (Velká Británie), Františkovy Lázně, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Montecatini Terme (Itálie), Spa (Belgie), Vichy (Francie).