Studené počasí by nemělo ohrozit růst hub

Ani na konci dubna neodcházejí houbaři z lesů s prázdnou. V těchto dnech se dají ještě najít třeba smržovité houby a na smrkových šiškách roste penízovka smrková, která se výborně hodí do polévek. „Ojediněle se dá najít ještě hlíva ústřičná. Roste ucho Jidášovo, štítovka jelení, tmavobělka žlutavá i vynikající opeňka měnlivá, kterou je ale třeba velmi dobře znát,“ informoval předseda mykologického klubu Slavkovský les Jiří Pošmura. „Začínají růst vynikající čirůvky májovky a také choroš šupinatý,“ doplnil. Současné studené počasí by nemělo ovlivnit růst dalších druhů a mohly by se začít objevovat další jedlé houby jako například závojenky podtrnky a májovky či špičky obecné. A kde je  nejvhodnější v současné době houby hledat? „Určitě bych doporučoval hledat houby na vyhřátých okrajích lesa nebo prosvětlených jižních stráních a sadech,“ doporučil mykolog.

Pokud se někomu poštěstí a najde choroše šupinatého, který bude mladý a měkký, tak si z něj může udělat vynikající škvarky.

Recept na houbové škvarky z choroše šupinatého podle Jiřího Pošmury:

Očištěné houby nakrájejte na centimetrové kostky, okmínujte a za stálého obracení opékejte na sádle, dokud nejsou opečené dočervena a křupavé. Pak je dejte na ubrousek odkapat a posolte. S chlebem je to pochoutka.