Čekací doba na umístění do domu pro seniory je v Karlovarském kraji nejkratší v republice.

Karlovarský kraj patří k regionům, kde staří lidé čekají na umístění v domovech pro seniory nejkratší dobu. Zatímco v jiných částech České republiky se čekací lhůty pohybují i kolem jednoho roku, u nás je situace příznivější – tři až šest měsíců. Na seznamech uchazečů o volná místa se objevuje nejvýše 150 jmen.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

Karlovarský kraj zřizuje sedm domovů pro seniory s kapacitou 484 lůžek. Dalších 231 míst nabízí krajské domovy se zvláštním režimem a 389 míst domovy pro osoby se zdravotním postižením. „Kraj ročně vynakládá mnohamilionové částky, aby se postaral o komfortnější zázemí a služby pro ubytované důchodce. Od roku 2012 investoval do zvelebení domovů 113 milionů korun, z toho 52 milionů z vlastního rozpočtu,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí Miloslav Čermák.

Z větších akcí to bylo například zateplení Domova pro seniory Skalka v Chebu za 26 milionů a pořízení výtahu za 7 milionů. Zateplení a výměny oken v hodnotě 4,2 milionu se dočkala i budova domova v Lázních Kynžvart, kde navíc klienti využívají po rekonstrukci za 5,1 milionu modernější sociální zařízení i téměř tři desítky pokojů. Letos se obyvatelé domova mohou těšit na dalších dvanáct nových pokojů. Začátek článku

​Také v Hranicích se podařilo objekt zateplit a zpříjemnit prostředí pro důchodce díky zastřešení terasy a opravě domku v areálu zahrady, investice vyšla na 4,9 milionu korun. V Perninku mají senioři po úpravách dvou pavilonů za 4,8 milionu vylepšené bezbariérové vstupní prostory a šest pokojů. V Domově pro seniory Spáleniště v Chebu probíhala celková rekonstrukce v letech 2008 až 2012 a vyžádala si 48,6 milionu korun.

Dále se kraj stará o rozvětvenou síť terénních sociálních služeb typu pečovatelské služby a služby osobní asistence. Ty nabízejí svoji pomoc v terénu více než dvěma tisícům klientů. Právě na rozvoj terénních a ambulantních služeb klade kraj stále větší důraz. Cílem je, aby staří lidé zbytečně nekončili v domovech pro seniory a mohli s pomocí pečovatelů dál žít ve svém domácím prostředí.

TZ- KK