Na otázky odpovídá Pavel Maršík

První dvě části „běžeckých“ článků, které jsme zveřejnili na Živém Chebsku v minulých týdnech, měly u čtenářů velký úspěch. Po jejich zveřejnění přišla do redakce řada zajímavých otázek pro běžce Pavla Maršíka. Přinášíme vám proto výběr některých otázek i s odpověďmi.

Začínám běhat a chtěl bych se zúčastnit podzimního půlmaratónu. Je to reálné a co pro to musím udělat?IMG_9472
Otázka je jaké máte ambice, pokud je cílem účast a „odběhnout“ půlmaratón, je reálné ho zvládnout. Je ovšem nutná poctivá příprava, naběhání počtu kilometrů, zvládnout navyšování dávek a hlavně se na to mentálně připravit. V neposlední řadě je důležité být zdráv.
Pokud máte cíle sportovní, tj. čas, tak tam je cesta složitější. V tomto případě musíte zvládnout určený tréninkový plán, který se dá najít například na stránkách běžecké školy M. Škorpila, ale i jinde na internetu. Důležitá je i volba destinace a profilu. Takže, když to shrnu, jistě se dá „půlka“ zvládnout, ale určitě je nutná minimálně tříměsíční příprava.

Při běhání mne bolí paty, nevíte, co dělám špatně?
Důvodů může být více: špatně zvolená obuv, přetížení konkrétní partie nohy a roli může hrát i technika došlapu dle váhy těla. Doporučuji nechat si při nákupu sportovní obuvi změřit došlap v odborné běžecké prodejně. Těch je dnes dostatek. Pokud už trpí běžec bolestí paty, doporučuji také dostatečný čas na odpočinek a regeneraci. Nic není třeba přehánět. Při přetížení se může doba léčby výrazně prodloužit.
Když nic nepomáhá, neváhejte navštívit odborného lékaře!

Mám problém, běhám po městě, protože nemám jinou možnost. Když stojím na semaforu, vychladnou mi svaly, co s tím? Celou dobu vyklusávat nebo se procvičovat?
Za prvé, pokud to jen trochu jde, hledejte běžecké trasy mimo centrum měst. Když to nejde, nechce první kilometry, právě v městské části na zahřátí. Tam nevadí, že se občas zastavíte, naopak. Prostě necháte tělo v klidu, než Vám zasvítí zelená. Klidně se protáhněte a srovnejte si frekvenci dechu.

Jaké cvičení by bylo dobré jako doplňkové při běhání? Běhám dvakrát týdně cca 7 kilometrů.
Při každém běhu je dobré praktikovat „běžeckou abecedu“, jsou to cvičení na protažení konkrétních partií. Předejdete tím zbytečným zraněním.

Líbí se mi běh, ale mám nadváhu, neuškodí to mým kloubům?
Běh je dobrý pro každou „váhovou kategorii“. Moderní technologie dnes nabízí řadu kvalitních běžeckých bot, které jsou určeny pro různou stavbu těla. Jisté je jedno, obuv je základ! Důležité je se nebát jít běhat, i když máte pocit, že nejste vzor pro módní časopisy.
Jaký terén je k běhu nejlepší?
Žádný terén není ten správný a naopak.
V novinách jsem četla o chia semínkách, která jsou prý pro běžce vhodná. Jak se konzumují? Jakou s nimi máte zkušenost?
Pro mne jsou chia semínka nedílnou součástí pitného, ale i jiného režimu. Já si je dávám do pití vždy po běhu, ale můžete je přidávat i do jogurtu při snídani. Nemají žádné aroma a neovlivňují chuť konkrétního jídla. Dávkuji si do ½ litru vody 1-2 kávové lžíce. Každý, kdo si Šalvěj hispánskou oblíbí, by si měl její přednosti nastudovat.
Na co bych měl dávat pozor při výběru běžecké obuvi?
Pravidlo číslo jedna je „nikdy nekupujte běžecké boty podle ceny či značky výrobce“. Dnes je běh celosvětový fenomén a také obrovský business. Výběr bot je zásadní krok k tomu, abyste se stali pravidelným běžcem. Pro mne je to možná nejzávadnější věc. Jedinou výjimku v tomto ohledu dělají kolegové „bosoběžci“ v čele s propagátorem běhání naboso Tomášem Zahálkou, kteří tento problém neřeší.
Ale vážně, při nákupu obuvi se řídím těmito pravidly:
1) Není pravdou, že čím dražší, tím lepší
2) Věnujte výběru dostatečný čas
3) Navštivte prověřené prodejce, kteří se Vám budou věnovat individuálně
4) I méně známé značky na našem trhu mohou plnit vysoké nároky na kvalitu
5) Volte obuv s ohledem na
a) hmotnost
b) povrch po kterém běháte
c) počet kilometrů (objem)
d) zda závodní či objemové
e) s ohledem na došlap (pomůže měření došlapu)

ž 3