I v zimě se dají najít jedlé houby

Letošní teplá zima na Chebsku přeje houbařům. Hřib či holubinku sice nenajdete, ale pokud mráz neklesá dlouhodobě pod nulu, čeká na vás překvapení v podobě třeba léčivé hlívy ústřičné, ucha jidášova nebo penízovky sametonohé. Kam za houbami, jak je zpracovat a co chystá mykologický klub Slavkovský les na letošní rok, na to se ptalo Živé Chebsko předsedy mykologického klubu Slavkovský les Jiřího Pošmury.

Kam se vydat za jedlými zimními houbami a jaké druhy můžeme najít?

Určitě bych doporučoval hledat na kraji lesa v alejích,  parcích, ale také na březích potoků. Můžeme nalézt ucho jidášovo, které roste například na dřevě černého bezu, ale vždy jen tam, kde je vlhko.  Dále můžeme objevit penízovku sametonohou – vysloveně zimní houbu na kmenech stromů nebo pařezech. Setkat se také můžeme s hlívou ústřičnou, kterou najdeme na listnatých stromech.

Prozradil byste nějaký z vašich receptů, jak houby zpracovat?

Penízovka sametonohá je delikatesou v kuchyni. Já osobně jí používám do polévek na houbové řízky, houbové škvarky, nebo z nich dělám houbové pečenáče. Ucho jidášovo používám do rizota, ale vyniající je také v houbovém salátu.

Jaké akce na letošek mykologický klub připravuje?

Plánujeme tradiční akce pro veřejnost, jako je odemykání lesa, které bývá většinou spojené s výstavou hub pro Lesy České Republiky. Dále je to akce s CHKO Slavkovský les, za poznáním jarních hub. Na podzim je to pak naše největší akce – dvoudenní výstava hub v Mariánských Lázních. Týden před ní děláme mapování hub pro veřejnost, kdy se jde z Mariánských Lázní do Kynžvartu. V polovině října je to další tradiční akce pro veřejnost – zamykání lesa na Zelené hoře.

Na to, jak to vypadá v lese v těchto dnech, se podívejte ve fotogalerii Jiřího Pošmury: