Kafka Band: ojedinělý literárně – hudební projekt v Mariánských Lázních

Mariánských Lázních literárně – hudební skupina Kafka Band se svým albem Zámek/ Das Schloss. Koncert kapely proběhne ve čtvrtek 8. 10. 2015 v 19:30 hodin v Městském divadle.Literaturhaus Kafka Das Schloss Live KafkaBand 14.02.2014 C P Schmieder

 Projekt Kafka Band iniciovala dvojice, která stojí i za komiksem Alois Nebel, tedy hudebník a kreslíř Jaromír 99 a spisovatel Jaroslav Rudiš. Do kapely pozvali oba protagonisté další přední české hudebníky ze skupin Umakart, Tata Bojs, Priessnitz a Lesní zvěř. Společně si pak skupina dala nelehký úkol – zhudebnit dílo Franze Kafky.

Písničky vzešly přímo ze stránek Kafkových povídek a románu Zámek. Hudba kapely je zemitá, mrazivá a surová, ale ve stejné chvíli také křehká a něžná, podobně jako hrdinové románů Franze Kafky. V písních Kafka Bandu se prolíná recitace se zpěvem a čeština s němčinou. „Právě spojení zpěvu v českém a německém jazyce zvýrazňuje symboliku Kafkova románu a podtrhuje některé věci víc, než kdybychom vystupovali jenom v jednom jazyce,“ uvedl Jaromír 99 pro portál lidovky.cz.

Celkovou atmosféru koncertu dotváří navíc černobílé ilustrace, které jsou promítány během vystoupení za kapelou. To vše slibuje zajímavý a nevšední zážitek.