Udělám vše pro to, aby kvalitní lékař nemusel odejít

Karlovarský kraj intervenuje v případu lékaře z Palestiny, který přijel do Čech před jedenácti lety, vystudoval medicínu a pracuje na kardiologickém oddělení karlovarské nemocnice. Ahmadu Zohoorovi však nyní ministerstvo vnitra neprodloužilo povolení k pobytu. Vzhledem k tomu, že lékař kromě působení na kardiologii také aktivně pomáhá na interním oddělení nemocnice, záležitost s jeho vynuceným odchodem zpět do vlasti začal řešit náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stát lékaři vyčítá porušení závazku nutného k udělení stipendia, jenž stanovuje, že se po ukončení studia vrátí zpět do Palestiny. „Vedení naší krajské nemocnice i zástupci kraje jednoznačně stojí za lékařem, který má mezi pacienty i kolegy velice dobrý kredit. Jeho odchod by nemocnici rozhodně poškodil už proto, že zařízení obtížně shání erudované specialisty. Přestože mohl pochybit při dodržení podmínek stipendijního programu, věřím, že jeho nedobrovolný návrat do domovské země není nezbytný. Kontaktoval jsem proto ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministra vnitra Milana Chovance. Oba přislíbili pomoc v řešení záležitosti,“ uvedl Jakub Pánik.

Vedení Karlovarské krajské nemocnice připraví veškeré podklady týkající dosavadní praxe a aktivit lékaře. „Pevně doufám, že se nám společně podaří přesvědčit úředníky ministerstva vnitra, aby lékař mohl zůstat v místě, kde pracuje, pomáhá lidem, a kde se cítí doma,“ dodal Pánik. Vzhledem k častým odchodům lékařů z Karlovarského kraje do sousedního Německa stavy zdravotnického personálu v místních nemocnicích velmi často doplňují právě lékaři z cizích zemí.