Na základny záchranek dorazí nové vozy

Za pacienty v Karlovarském kraji budou záchranáři jezdit v pěti nových vozech. Jedna z nových sanitek zamíří do Lubů. Tím ale obnova vozového parku nekončí, v listopadu má dorazit dalších 14 aut.

„V současnosti je všech pět osobních sanitních vozidel pro lékařskou výjezdovou skupinu tzv. Rendez-vous, nových a s dostatečnými zálohami. U sanitních vozů RZP čeká Zdravotnická záchranná služba ještě na dodávku 14 vozů z projektu Zvýšení akceschopnosti Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje, které tedy budou financovány z evropských dotací se spoluúčastí kraje,“ uvedl MUDr. Roman Sýkora, Ph.D., ředitel Zdravotnické záchranné služby (ZZS) KVK. „Po jejich dodání bude vozový park výrazně omlazen.  Pouze sedm sanitních vozů pak zůstane ze „starého“ vozového parku, nyní jsou v dobrém stavu, ale obměna je čeká v nejbližších letech.“

„Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje pokračuje, dle svého plánu, s obnovou vozového parku. Tato obnova vozového parku byla zahájena po delší pauze až v roce 2014, kdy v listopadu 2014 bylo uvedeno do provozu 5 nových sanitních vozů RZP a jeden vůz rendez-vous. Stejný počet vozidel je pořízen i nyní,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Pánik. „Nové sanitky budou rozmístěny na výjezdové základny v Sokolově, Kraslicích a Lubech, vůz Rendez-vous v Karlových Varech. Každá z těchto dvou obměn vychází na přibližně 12,6 milionu Kč. Co se týče financování 14 vozů, které dorazí v listopadu 2015, jedná se o celkové způsobilé výdaje projektu ve výši necelých 80 milionů Kč, výše dotace z Evropské unie je necelých 68 milionů Kč a spoluúčast Karlovarského kraje cca 12 milionů Kč,“ doplnil Jakub Pánik.

Něco mále z technické specifikace:

Nové vozy RZP – VW Transporter T5, s výkonem 132 KW, v kategorii B, s pohonem 4×4, s elektronickým stabilizačním programem, tepelnou a zvukovou izolací sanitního prostoru, s nosítky Medirol Clinic Extero, radiostanicemi, nezávislým topením, s termoboxem s rozsahem 35 až 39°C a dalšími úpravami.

Automobil Rendez-vous – Škoda Yeti kombi 2.0 TDI s výkonem 103kW, pohonem 4×4, multifunkčním palubním počítačem, se zvýšenou ochranou podvozku pro špatné cesty, s výsuvným modulem do zavazadlového prostoru  pro zdravotnické přístroje a prostředky s nosností více jak 240 kg a s ostatními úpravami vyjde na jeden milion Korun českých.