Obyvatele Pramenů čekají v září předčasné volby

Pro předčasné volby v obci Prameny, které se uskuteční 26. září, staví hnutí kandidátku i Starostové a nezávislí (STAN) společně s nezávislými kandidáty. Lídrem kandidátky s názvem „SVOBODNÉ PRAMENY“ je Aleš Dittert.Prameny malá na web

Hlavní motivací kandidatury jsou nejasnosti, které doprovází plánovaný odkup obecního dluhu soukromým investorem. Aleš Dittert, profesí stavební inženýr, popisuje celý problém: „Doposud existují pouze dílčí smlouvy o půjčkách a odkoupení pohledávek soukromým investorem. Nikdo však nebyl schopen doložit smlouvu o tom, co se stane, až investor všechny pohledávky skoupí. Bez takové smlouvy nám hrozí přechod od zadlužené obce do novodobého dlužního otroctví.“ Obec má po odečtení nezbytných výdajů k dispozici přibližně jeden milion korun ročně, případný věřitel by tak čekal na zaplacení desítky let.

Předchozí vedení obce pracovalo na převodech pohledávek od státu do rukou investora společně s krajským úřadem. Samotná myšlenka je však podle Jitky Pokorné, krajské předsedkyně STAN a starostky Nové Role, velmi problematická.  „Není možné, aby kraj dělal prostředníka mezi státem a obcí jen proto, aby soukromá společnost ušetřila peníze. Rolí kraje je spravovat dobře věci veřejné, nikoli sloužit zájmům soukromého investora,“ dodala Jitka pokorná.