Zlaté časy… pro klíšťata rozhodně ano

Jaro je již v plném proudu, teploty dosahují místy až k 20°C a lidé tráví co nejvíce času venku v přírodě. Nezáleží na tom, jestli právě sportují k vysněné postavě do plavek, zahradničí a sázejí, nebo jen chodí na procházky se psem do městského parku. Všechny tyto aktivity jsou pro zdraví člověka z hlediska aktivity klíšťat rizikové – aktuálně dle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHÚ) velmi rizikové. Nebezpečné nákaze lze ale předejít, proti klíšťové encefalitidě existuje očkování a i nyní je vhodné zeptat se na něj svého lékaře.kliste D-kompl.indd

Klíšťatům, která přenášejí mimo jiné také onemocnění klíšťovou encefalitidou (dále KE), nejvíce vyhovují podmínky, při kterých je ve venkovním prostředí teplo a vlhko. Nejčastěji se s nimi člověk setká v listnatých a smíšených lesích, v parcích, na zahradě nebo při rybaření, v porostech s bylinným patrem, při sbírání hub a lesních plodů a podél vodních toků v celé ČR. Co ale mezi obyvateli ČR už tolik v povědomí není, je fakt, že klíšťovou encefalitidu nepřenášejí jen dospělá klíšťata, ale také jejich larvy a nymfy. Každoročně jsou zaznamenány případy onemocnění klíšťovou encefalitidou, kdy nemocný ani netušil, že bylo klíště na jeho těle přisáté. Občas se schová i na neobvyklých místech – za uchem, ve vlasech, v podpaží apod.. Vysvětlením mohou být právě larvy a nymfy, které jsou sice pozorovatelné okem, ale pouze velmi bystrým, protože larvy vypadají jako zrnka prachu, nymfy jsou velikosti makového zrnka a téměř průhledné.

Příznaky onemocnění klíšťovou encefalitidou jsou mnohdy plíživé, podobné mírné viróze. Poté však přichází druhá fáze onemocnění a prudké zhoršení zdravotního stavu, většinou je nezbytná hospitalizace v nemocnici, z níž se nezřídka pacient vrátí v horším stavu, než do ní odešel. Mnozí nemocní si nesou doživotní zdravotní následky, které jim neumožňují žít stejně kvalitní život jako dříve. Pokud navíc infikovaný člověk o přítomnosti klíštěte neví, může to mít na celý průběh nemoci při pozdní diagnostice onemocnění negativní dopad.

Situaci v Karlovarském kraji komentuje Ing. Martina Prokopová, vedoucí protiepidemického odboru KHS Karlovarského kraje: „Krajské hygienické stanici Karlovarského kraje bylo v loňském roce hlášeno 12 případů KE, z nichž v anamnéze 9 pacientů bylo zjištěno přisátí klíštěte a v 1 případě odstraňování klíštěte psovi. Přenos nákazy je možný i alimentární cestou, a to konzumací nepasterizovaného mléka či výrobků z něj, toto však všichni nemocní popřeli. Všechna onemocnění si vyžádala hospitalizaci v nemocnici. Nikdo z pacientů nebyl očkován proti KE. Je nutné podotknout, že řada rodičů nechává očkovat proti KE své děti, nikoliv však sebe, ačkoliv se vystavují v přírodě stejnému riziku. V loňském roce bylo v Karlovarském kraji zaznamenáno nejvíce případů právě v dospělé populaci (92 %). Výskyt KE dominoval v okrese Karlovy Vary (8 případů), 3 případy byly hlášeny z okresu Cheb a 1 případ z okresu Sokolov. Loňský rok odpovídal trendu předcházejících let.“

Když už si člověk domů klíště přinese, existuje mnoho rad a tipů, jak minimalizovat riziko nákazy z přisátého klíštěte, například zvolení správné techniky vyjmutí klíštěte (vikláním pomocí pinzety nebo speciálních kleštiček) a jeho rychlé odstranění. „Prevence je ale mnohem vhodnější, a to používání repelentů, celotělový světlý oděv při pohybu v přírodě, prohlídka těla po návratu z přírody a zejména očkování“, doplňuje Ing. Prokopová.

Doporučenou ochranou proti klíšťové encefalitidě je včasné očkování, které lze provést během celého roku. V nadcházejících týdnech bude kulminovat aktivita klíšťat, která se již nyní pohybuje na 10., tedy nejvyšším možném stupni, proto by lidé neměli s návštěvou praktického lékaře či očkovacího centra příliš otálet.

Základní očkování probíhá ve třech dávkách. Na očkování proti klíšťové encefalitidě lze navíc využít i příspěvky zdravotních pojišťoven v rozmezí 300 – 1800 Kč. O výši příspěvku a způsobu čerpání se informujte u své zdravotní pojišťovny.

 

Počet hlášených onemocnění klíšťovou encefalitidou a nemocnost na 100 000 obyvatel[1]
Kraj Počet případů celkem Nemocnost KE na 100 000 osob
Praha 33 2,6
Středočeský kraj 36 2,8
Jihočeský kraj 64 10,1
Plzeňský kraj 35 6,1
Karlovarský kraj 12 4,0
Ústecký kraj 39 4,7
Liberecký kraj 10 2,3
Královéhradecký kraj 4 0,7
Pardubický kraj 19 3,7
Kraj Vysočina 43 8,4
Jihomoravský kraj 31 2,7
Olomoucký kraj 35 5,5
Zlínský kraj 16 2,7
Moravskoslezský kraj 33 2,7