Při požáru kravína museli hasiči zachránit i desítky skotu. Naštěstí jen cvičně

Jak by zvládli hasiči požár kravína, to si vyzkoušeli i ti chebští při cvičení na statku v Kamenném Dvoře u Kynšperka. Museli se poprat navíc s tím, že si vodu k hašení museli dovážet i ze vzdálenějších míst.

„Samotné cvičení se uskutečnilo na statku v Kamenném Dvoře u Kynšperka nad Ohří, kde k podobnému požáru došlo před dvanácti lety. Podle námětu cvičení mělo začít hořet v podkroví kravína, kde je uskladněné seno. Úkolem hasičů pak bylo připravit zásah tak, aby nedošlo k rozšíření požáru i na další části objektu,“ řekl Martin Kasal, tiskový mluvčí HSZ Karlovarského kraje.

Zároveň bylo nutné kvůli kouři zachránit několik desítek kusů skotu ze stájí pod místem požáru. „Jedním z hlavních cílů cvičení pak bylo prověřit možnosti dostatečné dodávky vody na místo požáru, a to ze dvou zdrojů. Hasiči si časově ověřili, jak rychle jsou schopni kyvadlovou dopravou cisternami zajistit dostatek vody ze studny dalšího zemědělského objektu v nedaleké Zlaté a také z čerpacího stanoviště u řeky Ohře v Kynšperku,“ dodal mluvčí.

Na závěr cvičení si pak vyzkoušeli i vyvedení krav a telat ze stájí. Akce se zúčastnily jednotky hasičské záchranné služby z Chebu a Sokolova a jednotky dobrovolných hasičů z Kynšperka, Březové a Bukovan.