Titul Historické město roku konečně putuje do Chebu

Ve finále soutěže „Historické město roku“ se Cheb objevil již mnohokrát, na titul ale doposud nedosáhl. To je ovšem minulost. Nejen, že si město odneslo cenu za opravu Schirndingerova domu, Cheb získal i titul Historické město roku 2014. A k tomu odměnu milion korun do městské pokladny.aKŠ_předávání ceny Cheb

Cenu předala chebské místostarostce Daniele Seifertové ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová dnes v historických prostorách Španělského sálu Pražského hradu.

„Je velmi potěšující vidět obnovu domů a kulturních památek. Především ale můžeme pozorovat, jak se z iniciativy těchto měst stávají historická jádra živými centry s kultivovaným prostředím, jak za jejich podpory oživují bohatým kulturním životem a jak jsou zapomenuté prostory památek zpřístupňovány veřejnosti a stávají se tak součástí životů jejich obyvatel v moderní době. Historická jádra měst a památky disponují unikátním rozvojovým potenciálem,“ řekla dnes při předání ceny na slavnostním setkání u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Další dvě města nominovaná na vítěze – Jičín a MČ Praha 1- obdržela od paní ministryně Cenu ministryně pro místní rozvoj. Dále byla udělena zvláštní uznání městům Prachatice, Polná a Nový Jičín.

Hodnotící komise složená ze zástupců ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva kultury a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Cheb navštívila v pondělí 2. března. Po úvodním jednání s představiteli města si členové komise prohlédli Městskou památkovou rezervaci Cheb. Navštívili mimo jiné Chebský hrad, Dominikánský klášter, chebskou knihovnu, Kulturní centrum Svoboda nebo Hradní dvůr. A výsledek? Už v krajském kole se město umístilo na první příčce.

„Informace o tom, že jsme se umístili v krajském kole na prvním místě, mne velmi potěšila. Město Cheb se zúčastňuje soutěže Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a památkových zón od roku 1997. Již dvakrát jsme byli nominování mezi prvními třemi městy, ale získat titul se nám zatím nepodařilo,“ řekl těsně po březnové návštěvě komise starosta města Petr Navrátil.