Kakaovo vanilkové řezy jsou vhodné na oslavu, anebo jen tak, k odpolední kávě či čaji. Svojí barevností a hlavně chutí se stanou jistě oblíbeným dezertem.
sto:
3 hrnky polohrubé mouky
1 a ½ hrnku cukru
¾ hrnku oleje
1 a ¼ hrnku mléka
4 vejce
1 a ¼ prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
tuk na vymazání forem
Krém:
120 gramů měkkého másla
cukr podle chutí1 žloutek (není nutný)
dvě lžíce rumu, který přidáváme do vyšlehané hmoty pomalu, aby se krém nesrazil
Nezapomínáme na to, že by suroviny měly mít stejnou teplotu, jen tak se nám udělá hladký krém.
Poleva:
Rozpustíme kvalitní hořkou čokoládu.
Postup:
Olej, vejce a cukr vyšleháme. Přidáme mouku, do které zamícháme prášek do pečiva. Polovinu těsta nalijeme do jedné z forem (srnčí hřbet, biskupský chlebíček). Do druhé poloviny těsta vmícháme kakao a nalijeme do druhé formy. Dáme péct do vyhřáté trouby na dobu přibližně 35 – 45 minut. Po vychladnutí rozřežeme buchty na centimetrové plátky. Střídavě pomazáváme kakaový a vanilkový plátek krémem. Na hotové naneseme polevu. Krájíme šikmo, aby se vytvořila proužková mozaika.