K Velikonocům neodmyslitelně patří masová nádivka, ale co zkusit letos nádivku trošku jinak? Třeba houbovou verzi? Pro konzervativní čtenáře přinášíme i tradiční variantu. A kdo dává přednost sladkému, může si podle našeho receptu připravit velikonoční bochánek.
Masová nádivka
½ kilogramu vepřového masa, prorostlejšího
½ kilogramu uzeného masa
10 rohlíků (z předešlého dne)
10 vajec
česnek
kopřivy
petrželovou nať
sůl
pepř
Doměkka uvařené maso (každý druh vaříme zvlášť) nakrájíme na kousky, stejně tak rohlíky, vše dáme do větší mísy a polijeme vývarem (ne z uzeného masa). Přidáme žloutky spolu s česnekem, petrželkou, kopřivami, solí a pepřem, řádně vše promícháme. Dále vyšleháme z bílků pevný sníh, který lehce vmícháme. Sádlem vymažeme plech a směs na něj nalijeme. Pečeme ve vyhřáté troubě.
Houbová nádivka
10 rohlíků
10 vajec
2 hrsti sušených hub
česnek
sůl
pepř
trošku muškátového květu
kopřivy
petrželová nať
Rohlíky nakrájíme na kostičky, přidáme uvařené houby, žloutky, česnek a zelené koření spolu se solí a pepřem. Vše řádně promícháme. Na závěr lehce vmícháme dotuha vyšlehaný sníh. Směs nalijeme do sádlem vymazaného plechu a vložíme do vyhřáté trouby upéct do zlatova.
Velikonoční bochánek
½ kilogramu polohrubé mouky
1,5 deci vlažného mléka
100 gramů práškového cukru
35 gramů droždí
1 lžíce oleje
100 gramů másla
2 lžíce rumu
1 vanilkový cukr
3 – 4 žloutky
oloupané mandle
rozinky
špetka soli
V míse smícháme mouku s práškovým a vanilkovým cukrem a špetkou soli. Přidáme kvásek, žloutek, mléko, rozpuštěné máslo, rum a olej. Na závěr přidáme rozinky a mandle. Těsto necháme pod utěrkou kynout přibližně 2-3 hodiny. Pak vytvarujeme bochánek, který potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlemi. Necháme ještě 20 minut kynout na plechu a poté dáme péct do vyhřáté trouby.