Řada lidí má neděli spojenou s vůní vanilky, skořice a dalšího voňavého koření. K nedělnímu obědu sladká tečka prostě patří. Jako inspirace by mohl sloužit tenhle rychlý a na suroviny nenáročný recept.
Tvarohové rolky z kynutého těsta
Těsto:
1 ½ hrnku hladké mouky
½ hrnku vlažného mléka
1 žloutek
2 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 lžíce oleje
1 lžíce másla
½ kostky droždí
rozinky (nemusí být)
Náplň:
1 polotučný tvaroh
1 žloutek
2 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Do misky rozdrobíme kvasnice, přidáme cukr, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Do větší mísy dáme mouku, cukr a špetku soli, pořádně promícháme. Dále přidáme žloutek a máslo s olejem. Na závěr vlijeme kvásek a těsto pořádně zpracujeme. Když se nelepí a je krásně lesklé, dáme na teplé místo vykynout.
Tvarohovou náplň si připravíme tak, že do tvarohu vmícháme cukr s jedním žloutkem a rozinkami. Vykynuté těsto vyválíme na obdélník a namažeme náplní.
Srolujeme a ostrým nožem krájíme dvoucentimetrové plátky, které přeneseme na plech, na který jsme dali papír napečení. Opět necháme chvilku kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na přibližně 170 stupňů.